(Foto: Jolanda Hoogendoorn)

Gratis compost voor de tuin!

ENKHUIZEN - De zon schijnt, het is goed toeven buiten met een kop koffie en de eerste bloemen die alweer beginnen te bloeien. Verwen de tuin extra door de aarde te verrijken met een supergrondstof: compost! Deze supergrondstof maakt HVC van ingeleverde gft en etensresten. Etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen namelijk de basis voor compost. Als bedankje voor het scheiden van gft en etensresten bieden HVC en de gemeenten tijdens de Compostdag op 30 maart gratis compost aan!

Tijdens de Compostdag op zaterdag 30 maart kan iedereen tussen 08.00 tot 15.00 uur gratis compost ophalen bij HVC in Middenmeer (Koggenrandweg 1) en bij de compostering in Purmerend (Netwerk 60-62). Alle gft en etensresten vormen de basis voor compost en groen gas. Neem een aantal zakken of een aanhanger mee om het compost in te vervoeren.

20 kilo compost uit een volle gft-bak

Elke volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo'n 15 tot 20 kilo compost. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond en zorgt dat de grond regenwater goed kan opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Ook gaat compost bodemziekten tegen.

Gft heeft waarde!

Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. Een deel daarvan belandt in de gft-bak. Maar er belandt ook nog een groot deel in de restafvalbak, en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Naast compost van gft & etensresten kan er van al het grof tuinafval compost worden gemaakt. Drie kruiwagens grof tuinafval staan gelijk aan zes zakken compost. Lever grof tuinafval daarom in bij het afvalbrengstation.

Meer informatie

De compostactie van HVC vindt plaats zaterdag 30 maart van 08.00 tot 15.00 uur plaats bij de vergistingsinstallatie in Middenmeer (Koggenrandweg 1,1775 RG) en Compostering Purmerend (Netwerk 60-62, 1446 SZ). Inwoners van gemeenten Hollands Kroon, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec, Purmerend en Edam-Volendam mogen gratis compost komen scheppen. Let op: het is verplicht om een aanhanger af te dekken met een zeil of net. Hierop staat een forse boete wanneer dit niet wordt opgevolgd. Meer informatie over gft en etensresten en het scheiden van afval is te vinden op www.hvcgroep.nl/gft. Op www.compostdag.nl is meer informatie over de compostdag te vinden.

Meer berichten