Zonnepanelen en meer energiebesparende maatregelen

  Nieuws
Op Grote Weid 15 in Enkhuizen is al een nieuwe dakkapel geplaatst en het oude dak vervangen en voorzien van zonnepanelen. (Foto: aangeleverd)
Op Grote Weid 15 in Enkhuizen is al een nieuwe dakkapel geplaatst en het oude dak vervangen en voorzien van zonnepanelen. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - In Enkhuizen op Grote Weid 15 is een nieuwe dakkapel geplaatst en het oude dak vervangen en voorzien van zonnepanelen. Het komende half jaar worden 56 huurwoningen in de omgeving van de Gerard Brandtweg energetisch verbeterd. Dit betekent een verbetering van energielabel D naar A. Welwonen heeft de renovatieklus uitbesteed aan de ToekomstGroep in Andijk. De werkzaamheden starten 27 augustus.
De 56 huurwoningen staan aan de Gerard Brandtweg, Douwe Brouwerweg, Vaandersweid, op het Noorderland en op de Grote Weid in Enkhuizen. Allemaal krijgen ze zes zonnepanelen. Daarnaast worden de dakisolatie, de dakpannen én de dakkapel vernieuwd. De begane grondvloer wordt aan de onderzijde geïsoleerd en de kruipluiken worden vervangen. Daar waar nodig worden gevels nageïsoleerd en de elektra-groepenkast vernieuwd. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden worden asbesthoudende materialen gesaneerd.
Kort voor de start van de werkzaamheden bezoekt een uitvoerder van de ToekomstGroep alle woningen. Tijdens dit huisbezoek brengt hij de technische gegevens van de woning in kaart. Tevens krijgen de bewoners uitleg over de werkzaamheden en kunnen ze vragen stellen. De ToekomstGroep houdt in de uitvoering zoveel mogelijk rekening met specifieke wensen van bewoners. Het leveren van maatwerk voor de bewoners is één van de redenen waarom Welwonen de opdracht aan de ToekomstGroep heeft gegund.

Meer wooncomfort

Vorig jaar heeft de ToekomstGroep bij vier woningen op de Douwe Brouwerweg onderzoek gedaan naar de aanwezige isolatie en het wooncomfort van de bewoners. Hierbij is uitgebreid met de bewoners gesproken. De meeste winst bleek te behalen in het vloer- en dakoppervlak, want het geveloppervlak van deze woningen is gering. De bewoners krijgen géén huurverhoging. Ze gaan er zelfs financieel op vooruit, want de energielasten gaan omlaag. Een bewoner van een tussenwoning kan tot 30 procent besparen op het gasverbruik en tot 50 procent op de elektrakosten. Deze cijfers zijn gebaseerd op standaard rekenwaarden en uiteraard afhankelijk van het bewonersgedrag. De totale kosten van de renovatieklus bedragen circa 1,7 miljoen euro.

Meer berichten