'Het is één grote reünie' - Enkhuizen kijkt uit naar Harddraverijdag

  Nieuws
Tijdens de Harddraverijdag in Enkhuizen razen de paarden over de Paktuinen. (Foto: Maartje Brakenhoff)
Tijdens de Harddraverijdag in Enkhuizen razen de paarden over de Paktuinen. (Foto: Maartje Brakenhoff) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - Het is er alweer bijna tijd voor: de Harddraverijdag in Enkhuizen. De Haringstad staat al sinds 1906 op de derde donderdag van september in het teken van dit evenement op de Paktuinen. De deelnemers strijden donderdag 20 september vanaf 13.30 uur om de grote prijs van Enkhuizen. "Het is een prachtig evenement en een mooie traditie", vertelt voorzitter Mark Veen. "Ik zeg altijd: Enkhuizen zonder harddraverij is als een koning zonder kroon."
"Het is mooi om te zien hoe hard de paarden over de Paktuinen gaan", vervolgt Mark enthousiast. "Een paar jaar terug hing er nog een snelheidscontrolebord in de straat; daarop was te zien dat de paarden soms wel 55 kilometer per uur aantikten! Uiteraard doen ook veel mensen een gokje: publiek dat er alles van afweet, maar ook mensen die verder nooit met de paardensport in aanraking komen. Dat is het leuke aan dit evenement: het is voor iedereen vermakelijk, zelfs voor kinderen. Basisschoolleerlingen zijn deze dag vrij en mogen raden welk paard wint. De winnaar krijgt een fiets. Op onze site kun je veel informatie vinden over de paarden en eerdere uitslagen. Zo kun je al een inschatting maken op welk paard je zou kunnen wedden. En op de tribune zitten altijd mensen die er verstand van hebben en anderen advies willen geven." Naast een professioneel spektakel, is de Harddraverijdag een echte feestdag. "Het is eigenlijk één grote reünie. Mensen die al jaren niet meer in Enkhuizen wonen, komen hier voor terug. Vele mensen ontmoeten elkaar en kletsen lekker bij onder het genot van een borrel."

Koetjesrepen
Tijdens de Harddraverijdag is nog veel meer te doen; de gehele dag staat in het teken van paarden. Het programma begint al om 9.30 uur met de optocht van authentieke rijtuigen door de Koepoort, Westerstraat, Breedstraat, Dijk en Paktuinen. "Ook een rijtuigstel van de Heineken Brouwerij rijdt mee; een andere dan vorig jaar. Een imposant ding, met forse paarden ervoor. Dit rijtuig doet tevens mee aan het ringsteken, dat om 10.00 uur plaatsvindt op de Paktuinen." Vanaf 13.30 uur verschijnen 24 paarden aan de start voor de draverij, waarna rond 18.00 uur bekend is welk paard het snelste was én wie er naar huis gaat met de Rabobank Pikeursprijs. "Ook altijd leuk: aan het einde van de dag krijgt de winnaar een enorme doos koetjesrepen mee en strooit deze uit over het publiek. Kinderen vinden dat fantastisch." De dag wordt traditioneel om 20.45 uur afgesloten met vuurwerk aan de steiger van het Dirk Chinaplein. "Het kost veel tijd om zo'n eendagsevenement te organiseren, maar als de dag eenmaal start dan loopt alles vanzelf en is het genieten geblazen. Ik kijk er enorm naar uit!" Kijk voor meer informatie over het evenement op www.enkhuizerharddraverij.nl.

Meer berichten