Frietje Sociaal-actie massaal omarmd

Algemeen
Voor wie bestel jij een Frietje Sociaal?
Voor wie bestel jij een Frietje Sociaal? (Foto: FrietHoes)

HAARLEM - ‘Iedereen verdient friet’, zo zijn ze bij FrietHoes van mening. En ze zijn niet de enige. De spontane actie ‘Frietje Sociaal’, waarbij je een frietje kunt doneren aan iemand die je dat in deze tijd extra gunt, wordt massaal omarmd.

De actie is in het leven geroepen om mensen die door de coronacrisis krap bij kas zijn komen te zitten, of om een andere reden wel een gratis frietje kunnen gebruiken, een hart onder de riem te steken.

Frietje Sociaal: zo werkt het 

Wil je meedoen? Dan koop je voor 1 euro 50 in de winkel van FrietHoes (Kruisweg 43) een frietje, die vervolgens gratis weggegeven wordt aan een ander. “Welke saus je erbij neemt, mag je zelf weten. Wij leggen de rest van het geld bij”, vertelt initiatiefnemer en FrietHoes-kok Kasper van Heerden van FrietHoes. Hij is onder de indruk van het succes van de actie. Al ruim 150 Frietjes Sociaal werden besteld. “Sommige mensen bestelden er zelfs meerdere tegelijk!”

Kasper: “Voor elk Frietje Sociaal dat mensen in de winkel bestellen, leggen we een balletje apart. Zo houden we bij hoeveel Frietjes Sociaal er gedoneerd zijn. Maar niet iedereen die een Frietje Sociaal wil bestellen voor een ander, kan fysiek langskomen. En mensen die zelf graag gebruikmaken van de actie, voelen zich bezwaard om de friet daadwerkelijk op te halen in onze winkel. Terwijl je gewoon kunt vragen om een Frietje Sociaal, wij stellen geen vragen.” 

Frietje Sociaal: digitaal doneren

Om te zorgen dat de Frietjes Sociaal bij de juiste mensen terechtkomen, gaat FrietHoes wekelijks balletjes omruilen voor bonnen voor gratis friet. Deze worden vervolgens langsgebracht bij diverse instellingen, zoals de Voedselbank, ziekenhuizen en het Leger des Heils. “We leveren normaal al aan Haarlemse horeca, dus vervoer is geregeld. En voor de mensen die digitaal willen doneren, komt er nog een doneerknop. Echt fantastisch dat de actie zo’n succes is, dat hadden we nooit durven dromen.”

Ook meedoen? Meer info vind je op Frietjesociaal.nl