Het nieuwe uithangbord.
Het nieuwe uithangbord. ((Foto: René Snoeks))

Uithangbord 'Oyevaarsnest' onthuld

Door René Snoeks

HAARLEM - Afgelopen vrijdag is aan het huis met de aloude naam: 'Het Oyevaarsnest' aan de Witte Herenstraat 49 Haarlem Centrum een nieuw uithangbord onthult door de voorzitter van de Ver. Haerlem Martin van Beek in aanwezigheid van PvdA-wethouder Floor Roduner.

De bewoners van het monumentenpand; Jan Willem de Kanter en Yvonne Grünefeld besloten vorig jaar dat de rijk sier-gesmede uithangarm aan hun huis grondig opgeknapt moest worden. 'n Vrachtwagen was er tegenaan gereden waardoor het ornament zwaar beschadigd was.

Buurman Jaap Heulscher wist er wel raad mee. Hij is werkzaam bij Nelissen Dekorbouw. Daar werd de arm helemaal gerestaureerd en ontbrekende onderdelen weer opnieuw gemaakt door specialist Huib Nelissen. De rijk versierde smeedijzeren ophangconstructie straalde nu weer van alle kanten. Zonde dat er straks geen bord aan hangt.

Nesttakken

Daar kwam de andere buurman; theatermaker en kunstenaar Rieks Swarte om de hoek kijken. Hij ontwierp een heel eigentijds drie dimensionaal uithangbord. Een ooievaar zittend op het nest en de naam in mooie belettering erboven. Best een klus want men heeft nooit eerder geweten wat er aan hing. Dus ging Swarte voortvarend te werk. Met n paar enkele lijnen verbeelde hij de vogel zittend op het nest van uitstekende ijzeren nesttakken.

Over de uitvoering is hij zeer te spreken en zegt zelf dat dit werk van hem goed gelukt is. Ook buurtgenoten spreken hun lof uit over dit geslaagd burgerinitiatief.

Oyevaarsnest

In de volksmond kent men dit huis al jaren als 'Het Oyevaarsnest'. Met dacht altijd dat die naam zou zijn ontstaan doordat de paters Norbertijnen, ook wel Witte Heren genoemd hier een kloostercomplex hadden in de middeleeuwen. Hun kleding, witte kloosterpijen werd geassocieerd met 'n ooievaar. Maar dat bleek niet juist! Recent onderzoek van Swarte wijst op een veel aannemelijker verhaal. In de 12e eeuw werd de stichter van de orde paters Norbertijnen; Norbertus van Xanten nogal gehinderd door een sekteleider en ketter Tanchelijn genaamd die fel streed tegen de kerk.

Vluchthuis

Slechts een iemand; een kleine man met een enorme grote neus nam het voor Norbertus op. Men noemde hem 'De Ooievaar'. Toen de Norbertijnen na de reformatie een veilig heenkomen zochten en hier terecht kwamen in dit als het ware 'vluchthuis' werd het huis gedoopt in 'Oyevaarsnest'. De Ooievaar die de Norbertijnen van oudsher beschermde.

Meer berichten