Olifanten slaan op hol in Haarlem

Historie
Uit de collectie Cees de Boer ondergebracht bij het Noord-Hollands Archief.
Uit de collectie Cees de Boer ondergebracht bij het Noord-Hollands Archief. (Foto: Cees de Boer/Noord-Hollands Archief)

HAARLEM - De olifanten Jenny, Mary en Rany drinken op 1 juli 1949 water uit de Westergracht voor de Kathedrale basiliek Sint Bavo tijdens hun wandeling van het goederenstation aan de Westergracht naar Circus Mikkenie in Heemstede. 

Willem Brand 

In 1951 zorgden vier olifanten van hetzelfde circus voor de nodige opwinding. De olifanten schrokken zich een hoedje van het opstarten van een circusauto en sloegen op hol. ‘Zij holden de Gasthuislaan, de Kolkstraat en de Leidsestraat door, waarbij ze een bakkerskar omver liepen. Na enige tijd wisten de begeleiders de olifanten weer in hun macht te krijgen’, is te lezen in De Trouw van 11 juli 1951. 

Circus Mikkenie

Frans Mikkenie zette na een carrière als circusdirecteur in 1948 zijn eigen circus op. Bijzonder was dat de tent van aluminium was en kiosk werd genoemd. Er pasten vierduizend toeschouwers in. Het gezelschap reisde eerst door Benelux en later naar Frankrijk, Spanje en Italië. 

De olifanten schrokken en sloegen op hol

Kort na de dood van Frans Mikkenie in juli 1954 was het ook einde verhaal voor zijn circus. Aan de Meerweg en later aan de Sportparklaan hebben vele duizenden Heemstedenaren decennialang circusvoorstellingen bijgewoond. Na circus Mikkenie waren dat Circus Althoff en Circus Boltini.

Hofje aan de Westergracht

De Westergracht werd in 1970 gedempt. Het moderne hofje Codde en Van Beresteyn, een samenvoeging van de hofjes Codde en van Beresteyn die in de Lange Herenstraat naast elkaar hadden gezeten, was een jaar eerder verrezen op de plek waar nu speeltuin Floragaarde gevestigd zit.