Forza! wil maatregelen tegen schijnerkenningen

Nieuws
Forza!-raadslid Tjarda Reesink spreekt zich uit over mogelijke schijnerkenningen in de gemeente.
Forza!-raadslid Tjarda Reesink spreekt zich uit over mogelijke schijnerkenningen in de gemeente. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEMMERMEER - De fractie van Forza! wil maatregelen van de gemeente om 'schijnerkenningen' van kinderen tegen te gaan.

Buitenlanders kunnen door een kind met een Nederlandse nationaliteit te erkennen een verblijfsvergunning krijgen. De Nederlandse vereniging voor Burgerzaken (NVVB) waarschuwt gemeenteambtenaren alert te zijn op toenemende schijnerkenningen. De fractie van Forza! heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Raadslid Tjarda Reesink: "Het Verdrag van de rechten van het kind zegt, dat een kind het recht heeft om een band op te bouwen met beide ouders. Een erkenning van een kind geeft de erkenner, op basis hiervan, het recht om een verblijfsvergunning aan te vragen in Nederland. Dit is een prima regeling, maar hiervan moet geen misbruik worden gemaakt. Daarom willen wij dat de gemeente maatregelen gaat treffen om misbruik zoveel mogelijk te voorkomen".

Voor de betreffende erkenning is het niet nodig dat de erkenner de biologische vader of moeder is. Als bijvoorbeeld een Syrische vrouw zonder verblijfspapieren haar kind laat erkennen door een Nederlandse man, krijgt het kind de Nederlandse nationaliteit en heeft de moeder recht op een verblijfsvergunning. Omgekeerd kan een Nederlandse moeder op die manier, dus via een erkenning, een vader uit een land buiten de EU aan verblijfspapieren helpen. Daarom is een van de maatregelen die Forza! voorlegt, dat een DNA test onderdeel moet worden van een erkenningsprocedure van een kind.

Forza! wil van het college weten welke maatregelen het college nu al neemt om schijnerkenningen te voorkomen en welke consequenties dit heeft voor wie zich hieraan schuldig maken.