In diverse klassen strijden de deelnemers op het parcours aan de Oosterdreef tegen elkaar.
In diverse klassen strijden de deelnemers op het parcours aan de Oosterdreef tegen elkaar. ((Foto: PR))

"De 29ste Motocross wordt weer super"

NIEUW-VENNEP - Op het crossterrein naast het spoor in Nieuw-Vennep is vrijdag 14 en zaterdag 15 juni de 29ste editie van de Motocross. De inschrijving is geopend tot maandag 10 juni.

Behorend tot grootste crosses van Nederland

De Motocross in Nieuw-Vennep is niet alleen de traditionele opening van de feestweek in het dorp, tevens is het een van de grootste wedstrijden voor amateurcrossers in Nederland. De races in de Haarlemmermeerse polder zijn dan ook erg populair onder crossers.

De 69-jarige Bauke Bergsma is er al heel lang intensief bij betrokken. Als voorzitter is hij hét gezicht van de cross. "Het is een heel bijzonder evenement, dat vanaf het begin veel populariteit had. In 1986 begonnen we in Hoofddorp, maar zijn toen al snel uitgeweken naar de plek waar we nu zitten. Met bijna vijfhonderd deelnemers en vele vaste toeschouwers is het hier ieder jaar weer groot feest."

Locatie

Ieder evenement krijgt te maken met tegenslagen. Zo was er ook over de motocross een sterk gerucht dat het problemen had met haar vaste locatie. Bergsma is hier duidelijk over: "Velen hebben van de geruchten gehoord of in plaatselijke kranten gelezen dat de 28ste editie, die van vorig jaar, de laatste was van MCH op het evenemententerrein aan de Oosterdreef. Ook nu gaan deze geruchten rond. Gelukkig zijn deze verhalen niet waar. Wat wel waar is, dat MCH de grond van de gemeente pachtte tegen agrarisch tarief. Met twee onderverhuurders; trekkertrek en autocross." Enkele jaren geleden is het bestemmingsplan van het terrein gewijzigd van agrarische bestemming naar industrie en woningbouw. "Het probleem van deze wijziging was de pachtprijs, deze is namelijk vele malen hoger. De gemeente moest en moet deze verhoging doorbelasten, ook mede door haar toezichthouder. Een gesprek met de gemeente was echter voldoende om de gemeente te doen besluiten de verhoging geheel voor eigen rekening te nemen. De wijziging van de pachtprijs heeft helaas bij diverse mensen tot veel gespreksstof geleid en verzandde in wilde veronderstellingen en onwaarheden, zoals 'De gemeente verhoogt de pachtprijs, zodat de motocross niet meer kan doorgaan' en 'Als de motocross niet meer doorgaat, kan de gemeente de grond verkopen'."

Het pachtcontract is dit jaar gelijk aan die van het eerste jaar aan de Oosterdreef (2004) en heeft een jaarlijkse looptijd. Dit houdt in, dat als de gemeente de grond verkoopt, de motocross aan de Oosterdreef niet meer mogelijk is. Bergsma: "Ons contact met de gemeente is uitstekend. Ze helpen ons altijd heel goed en de communicatie is heel plezierig. Ze weten natuurlijk ook wel dat dit een uniek evenement is dat je moet koesteren."

Tradities

De cross vindt het belangrijk dat tradities in ere worden gehouden. De motocrossbond heeft besloten dat de oude Motocross-klassen in ere worden hersteld. Een vrijwilliger: "Hoe simpel kan het zijn, drie klassen 125, 250 en 500cc, 2takt en 4takt bij elkaar. De crossbond MCH heeft deze klassen dan ook opgenomen in het programma. Vorig jaar reden er 26 deelnemers met een 125cc mee, de oudste deelnemer was 54 jaar. Wij hopen dat ze weer deelnemen en in deze klasse inschrijven. Oude tijden herleven." De vrijwilliger is iedere keer weer trots als hij het parcours ziet. "Het is hier bij de Oosterdreef een genot om te mogen rijden. Het parcours is 1720 meter lang en 6 meter breed. En we voldoen aan alle voorwaarden die de bond stelt. De deelnemers komen hier allemaal graag."

www.motocross-nieuwvennep.nl

Meer berichten