Elke ondernemer kan te maken krijgen met cybercrime.
Elke ondernemer kan te maken krijgen met cybercrime. ((Foto: Aangeleverd))

Interactieve masterclass cybercrime voor MKB-ondernemers H'meer

HAARLEMMERMEER - Het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPCNH) verzorgt dinsdag 9 juli een gratis interactieve cybercrime-training voor MKB-ondernemers in De Rustende Jager in Nieuw-Vennep. Deze masterclass voor ondernemers in Haarlemmermeer is onderdeel van de landelijke campagne 'Eerst Checken, dan klikken!' van het Ministerie van Justitie en Veiligheid die eind mei is afgetrapt.

Projectleider Cybercrime en ondernemer Bernard Klaassen over de Masterclass: "Cybercriminaliteit wordt een steeds groter probleem en ondernemers zijn in toenemende mate de dupe. De doelstelling is het beïnvloeden van de mindset. Deelnemers krijgen handvatten om cybercrime te voorkomen, gedragsverandering bij werknemers te stimuleren en gevolgschade te beperken".

Het programma van de masterclass, dat is samengesteld met cyber security experts, de politie, gemeente Haarlemmermeer en lokale ondernemersverenigingen, is van 18.00 tot ongeveer 20.00 uur met aansluitend een hapje en een drankje. De masterclass maakt deel uit van een reeks trainingen die komende maanden in Noord-Holland wordt georganiseerd. Een ethical hacker confronteert, deelt ervaringen van en met gedupeerde ondernemers en geeft praktische tips en trics aan de deelnemers. "We geven inzicht in het gedachtegoed, de motieven en de methodieken van de moderne cybercrimineel. Dan blijken bestaande voorzorgsmaatregelen lang niet altijd de juiste", benadrukt Klaassen. 'We denken als ondernemers goede oplossingen te hebben, maar de techniek heeft ons al vaak ingehaald."

Miljardenbusiness

"De snelheid waarmee cybercrime zich ontwikkelt, is niet bij te benen. Het is een miljardenbusiness en die is niet meer te stoppen vanwege lucratieve businessmodellen die zijn ontwikkeld rondom ransomware. Ondernemingen worden met een druk op de knop volledig lam gelegd, zoals Asco Industries pas nog. En het begint met menselijk falen; slechte wachtwoorden, een ondoordachte klik op een vage link of onvoldoende controle op de veiligheid. Daarom focussen we in de trainingen op het veranderen van gedrag van ondernemers zelf, maar vooral ook van hun medewerkers." Deelnemers ontvangen na afloop dan ook de praktische 'Toolbox Cybercrime' waarmee ze direct verbeteringen kunnen doorvoeren en eenvoudiger aangifte kunnen doen. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich inschrijven op www.rpcnh.nl.

Meer berichten