Red Ball Express '75th Anniversary'

  Historie
Eén van de voertuigen die deelneemt aan de Red Ball Express.
Eén van de voertuigen die deelneemt aan de Red Ball Express. ((Foto: Aangeleverd))

AALSMEERDERBRUG E.O. - De achttiende Red Ball Express wordt zaterdag 28 september verreden. Het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 in Aalsmeerderbrug en Keep Them Rolling organiseren de rit met originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Zestig originele voertuigen uit WOII in rondrit

De voertuigen rijden een route van ongeveer 80 kilometer door vele buurtschappen met soms smalle wegen en dijken. Vele plaatsen die gepasseerd worden, hebben betekenis gehad in de Tweede Wereldoorlog.

Het vertrek bij het museum staat gepland voor 10.00 uur. Halverwege de route is een tussenstop op het Evenemententerrein in De Kwakel aan de Evenementenlaan waar het publiek kennis kan maken met de voertuigen en de bestuurders. De Jeep, Dodge, GMC, Chevrolet, Studebaker en Ford, maar ook de legendarische Harley Davidson en BSA-motoren zijn er te bewonderen. De deelnemers zijn veelal in kleding gehuld, passend bij het voertuig en uit de periode 1940-1945.

Hedenking

De voertuigen zijn rond 12.00 uur in De Kwakel. Burgemeester Heiligers van de gemeente Uithoorn heet de deelnemers welkom. Traditioneel is het moment van herdenking. Dit jaar vindt dit plaats bij de Anne Frankboom in het Egeltjesbos in De Kwakel. Deze locatie wordt sinds het planten van de boom gebruikt als herdenkingsplaats voor Dodenherdenking op 4 mei in De Kwakel. Halverwege de tussenstop houdt een delegatie van CRASH en KTR, samen met burgemeester Heiligers, bij de Anne Frankboom een korte ceremonie en legt een bloemstuk. Geplande tijd hiervoor is 12.45 uur. Iedereen mag hierbij aanwezig zijn.

Het vertrek voor het tweede deel van de historische rondrit van de Red Ball Express staat gepland voor 13.30 uur waarna de voertuigen terugkeren bij het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 in Aalsmeerderbrug.

Route

De route (onder voorbehoud):

Vertrek ca. 10.15 uur Aalsmeerderbrug - Aalsmeerderdijk;
Aalsmeer - N196 - Oosteinderweg – Noordpolderweg - Rietwijkeroordweg - N231;
Bovenkerk – Legmeerdijk - Noorddamerlaan;
Amstelveen - Handweg - Laan Nieuwer Amstel – Burg. A. Colijnweg - Amsterdamseweg - Van Nijenrodeweg – Europa Boulevard;
Nes a/d Amstel - Amsteldijk - Noord-Oranjebaan - Amstelslag;
Ouderkerk a/d Amstel - Amsteldijk Zuid ;
Uithoorn - Hollandse Dijk - Chemieweg - Ondernemingsweg - Amsterdamseweg - Weigerdebruinlaan - Achterberglaan - Arthur van Schendellaan - Zijdelweg - Watsonweg;
De Kwakel - Boterdijk - Kwakelsepad - Anjerlaan - Evenementenlaan (12.00-13.30 uur De Kwakel Evenemententerrein tussenstop) Vertrek ca. 13.30 uur via Anjerlaan - Kwakelsepad - Drechtdijk - Amsteldijk Zuid - Aan de Molenvliet - N-196;
Amstelhoek - Mijdrechtse Zuwe – Mennonnietenbuurt – Kromme Mijdrecht;
De Hoef – De Hoef Oostzijde - Oude Spoorbaan – Hogedijk;
Zevenhoven – Kousweg - Zevenhovenseweg - Stationsweg;
Korteraar - Kerkweg;
Ter Aar - Aardamse brug – Westkanaalweg – Hertog van Beijerenstraat – Paradijsweg – Geerweg – Generaal van Merleweg;
Bilderdam – De Vriezekoop Zuid;
Leimuiden Willem van de Veldenweg – Dorpsstraat – Kloofpad – Tuinderij – Dokter Stapensestraat (over N207) - Burg Bakhuizenlaan – Herenweg;
Kudelstaart - Herenweg - Kudelstaartseweg
Aalsmeer - Kudelstaartseweg – Zwarte Weg – N196;
Aalsmeerderbrug - Aalsmeerderdijk terug naar CRASH.

www.crash40-45.nl

Meer berichten