Fietsendieven zijn actief.
Fietsendieven zijn actief. ((Foto: Christa Warmerdam))

Fietsendieven actief

Door Christa Warmerdam

HAARLEM/HEEMSTEDE - Het is (op z'n minst) irritant als je je fiets wil pakken maar deze blijkt er niet meer te staan. Ondanks dat veel mensen extra maatregelen nemen als extra en goede sloten, worden er in de regio nog steeds heel veel fietsen gestolen. Op dit moment wordt hier extra voor gewaarschuwd bij station Heemstede-Aerdenhout.

Hoeveel fietsen er precies worden gestolen is niet bekend omdat veel mensen geen aangifte doen. Vorig jaar deden in Nederland 96.507 mensen bij de politie aangifte van fietsdiefstal. Maar het werkelijke aantal gestolen fietsen ligt veel hoger. Naar schatting zo'n 450.000 fietsen per jaar. Uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit blijkt dat in Amsterdam de meeste fietsen worden gestolen, Haarlem staat met 5,8 aangiftes per duizend inwoners op de tweede plaats. In Heemstede worden er per duizend inwoners 5 aangiftes van fietsendiefstal gedaan.

Is uw fiets gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. De politie maakt een proces-verbaal op. Ook komt uw fiets in het fietsdiefstalregister te staan. Voordat u aangifte doet, is het verstandig om eerst te controleren of de gemeente uw fiets misschien heeft verplaatst of verwijderd. In veel onbewaakte stallingen staan fietsen die de eigenaar niet meer ophaalt (weesfietsen). Gemeenten verwijderen deze fietsen regelmatig. Het kan dus zijn dat uw fiets is weggehaald. De gemeente slaat weesfietsen op in het fietsdepot. Kijk op de website van uw gemeente of uw fiets in dit depot staat.

Meer berichten