‘Ik blijf op de achtergrond, zoals het was’

Algemeen
Teun van Etten: "Ik blijf op de achtergrond, zoals het was."
Teun van Etten: "Ik blijf op de achtergrond, zoals het was." (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Jazeker, het was vol overtuiging, dat Teun van Etten namens zijn bedrijf Social Leisure ruim drie jaar geleden zijn handtekening plaatste onder het convenant met de gemeente over de voorzetting van de exploitatie van Theater De Beun.

Een exploitatie, waarin drie grote partijen in alle opzichten los van elkaar hun programma’s aanboden aan de liefhebbers voor film en theater. De stichting Vrienden van De Beun, de Filmliga en Cinescoop waren de grote huurders en bespelers van de zaal met driehonderd stoelen.

DOOR: ED BAUSCH

“Corona bracht alles tot stilstand, alle huurders vielen weg”, zegt hij nu. “En in die periode zijn we met de gemeente gaan bespreken hoe we dan verder zouden kunnen gaan bij een herstart.” De uitkomst van het overleg in het Heiloose Herstelfonds is dat er een programmaraad komt in De Beun en dat de financiële verantwoordelijkheid voor de inkoop van films en voorstellingen, kaartverkoop en de marketing bij Social Leisure in één hand ligt.

Theater De Beun nu vanuit één hand gerund

“Het is nu een situatie die wij niet hebben gezocht, maar die nu wel, en bovendien duurzaam, garandeert dat De Beun, als accommodatie met een maatschappelijke functie, voor de lokale gemeenschap blijft behouden. En dat is precies waar Social Leisure voor staat”, zegt Teun als Nieuwsblad Heiloo hem op de zonnige woensdagochtend voor het weekend van de herstart opzoekt. Zijn medewerkers maken ondertussen de foyer klaar voor vrijdag, als het theater de deuren heropent als een van de talrijke locaties van het Nederlands Filmfestival. Dat vindt vanwege de pandemie dit jaar nog niet weer louter in Utrecht plaats, maar overal in het land. In oktober start ook de theaterprogrammering. “De stichting Vrienden van De Beun, die het theaterprogramma samenstelde, denkt nog over na over deelname aan de nieuwe structuur. Cineskoop heeft de keuze gemaakt naar een andere locatie te gaan omzien. De Filmliga is, in hun eigen woorden, eigenlijk wel blij met de nu ontstane situatie, men kan zich nu helemaal richten op het selecteren van films, voor bovendien veel meer momenten.”

Graag op de achtergrond

In de nieuwe situatie zijn het net als voorheen de medewerkers die het gezicht vormen van het in de regio geliefde theater. “Net als voorheen en elders ben ik er op de achtergrond. Mijn plezier is het grootst als ik eraan kan bijdragen dat iedereen goed en voor zichzelf en in teamverband plezierig functioneert en als bezoekers tevreden zijn.” Teun van Etten werkt inmiddels met zijn kantoor in Alkmaar voor een flink gebied in de Kop van Noord-Holland. Zwembaden en dorpscentra gaf hij nieuwe glans, een sterkere positie, over het algemeen ook zonder subsidie. 

“Maar wel altijd in een goede verstandhouding van de politiek, die toch ook los van politieke discussies, haar gemeentelijk maatschappelijk vastgoed dienstbaar wil houden.” Zo vult Teun (Rotterdam, 1968) een bijzonder ondernemerschap in, als voormalig student aan het Cios, de landelijke opleiding tot sportleraar. Toen wij werden gevraagd om eens te kijken naar het zwembad hier in Heiloo hebben we goed onderzoek laten doen naar de sociale leefbaarheidskaart van Heiloo. Want je wilt wel weten waar je instapt. Nou, die resultaten van dat onderzoek zijn best verbluffend: een hoge mate van dorpscohesie, liefde voor natuur en kunsten, een hoge vrijwilligersgraad en zo nog wat.” Dus op de vraag of drie zalen (naast De Beun ook de Witte Kerk en de Cultuurkoepel) niet wat veel zijn is zijn antwoord simpel: “Kan prima.”

Een ontspannen antwoord van een man die ontspannen poseert voor de camera. Met toch 250 medewerkers in dienst op de verschillende locaties die sporten en cultuurbeleving hoog in het vaandel hebben staan. Een wens is er ook: “Iets meer bijruimte zou De Beun goed passen. We hopen dat de gemeente onze gedachten daarover wil meenemen in de ontwikkeling van de plannen voor het gebied rond ’t Loo.” Kijk ook op www.debeun.nl