Rik Meester (28) wil referendum voor Hoorns standbeeld JP Coen

Algemeen
Rik: "Wat mijn eigen mening over het beeld is, is niet belangrijk. Het gaat erom dat er een democratisch besluit over genomen wordt."
Rik: "Wat mijn eigen mening over het beeld is, is niet belangrijk. Het gaat erom dat er een democratisch besluit over genomen wordt." Foto: vincentdevriesfoto.nl

HOORN - ‘Wat te doen met Coen?’ staat groot te lezen op de folder die de 28-jarige Rik Meester uit Hoorn speciaal voor zijn handtekeningenactie heeft laten maken. Ja, dat is de grote vraag die veel inwoners van de gemeente Hoorn bezighoudt. Er is op dit moment veel te doen over het standbeeld van JP Coen op de Roode Steen. Om duidelijkheid te scheppen over de toekomst van het beeld, wil Rik voor alle inwoners van Hoorn een raadgevend referendum organiseren. “Daar heb ik 1650 handtekeningen voor nodig”, laat hij weten. “En die wil ik binnenkort tijdens de stadsgesprekken presenteren.”

Het is zaterdag 20 juni, een dag na de rellen in Hoorn rond het standbeeld van JP Coen. “Wat er die avond allemaal in Hoorn gebeurde, raakte me. ‘Wat is hier allemaal aan de hand?’, dacht ik. Rellen in onze eigen stad. Is er misschien iets wat ik kan doen? Toen kwam het idee van een referendum bij mij naar boven”, blikt Rik terug. Na een ochtendje sporten besloot hij het een en ander op papier te zetten en een brief voor de burgemeester te maken. “Toen ik daarmee bezig was, realiseerde ik me steeds meer: dit is echt een goed idee. De brief heb ik persoonlijk overhandigd aan de burgemeester en daarna ben ik met verschillende gemeenteraadsfracties in gesprek gegaan. Sommigen vonden een referendum een heel goed plan, anderen wilden liever nog even wachten. Zij waren bang dat de emoties te hoog zouden oplopen. Zelf zie ik een referendum als een mooie kans om er samen uit te komen, om op een goede manier een oplossing te bereiken. Het zorgt voor duidelijkheid over de mening van de Hoornse bevolking.”

Historisch bewustzijn

“Met een referendum worden inwoners geactiveerd om een mening te vormen en zo hun historisch en maatschappelijk bewustzijn te vergroten”, is Rik van mening. “Wanneer het tot een referendum komt, wil ik heel graag - in samenwerking met de gemeente Hoorn - een website bouwen met daarop alle informatie rondom het beeld van Coen. Wie was hij? Hoe moet je de daden van JP Coen in de tijd zien? En wat moeten we daar nu in deze tijd mee? Ik wil mensen aan het denken zetten. Ik zou het helemaal geweldig vinden als ik met die website zelfs de ‘die hard’ tegenstanders én voorstanders aan het twijfelen kan brengen.”

Krachtig signaal

Hoe meer handtekeningen Rik verzamelt, hoe groter de kans op een referendum. Deze handtekeningen presenteert hij tijdens de stadsgesprekken waarin de discussie over het standbeeld van Coen centraal staat. “Tijdens de stadsgesprekken kunnen we met veel handtekeningen een krachtig signaal afgeven. Zelf ga ik heel open die stadsgesprekken in. Wat mijn eigen mening over het beeld is, is hierbij niet belangrijk. Het gaat erom dat er een democratisch besluit over genomen wordt.”

Bijzondere datum

Een door de gemeenteraad gekozen referendumcommissie bepaalt wat de vraagstelling wordt en wat de mogelijke keuzes zijn. Het raadgevend referendum kan tegelijk met de landelijke verkiezingen volgend jaar 17 maart plaatsvinden. “En dat is best een bijzondere datum”, vertelt Rik. “Het is die dag precies 400 jaar geleden dat JP Coen besloot dat hij de Banda-eilanden rechtmatig veroverd had.”

Handtekening zetten

Wie een handtekening wil zetten voor een referendum, kan dat doen via de website www.referendumcoen.nl Daarnaast is het ook mogelijk om een handtekening fysiek in te leveren bij de Hoornse Boekhandel aan het Grote Noord 11 in Hoorn. Dat kan met het formulier dat bij veel inwoners van de gemeente Hoorn binnenkort op de mat valt. Ten slotte kunnen mensen ook hun gegevens sturen naar een postbus. Kijk voor meer informatie op de website. Wie actief mee wil werken aan het initiatief van Rik, kan een mailtje sturen naar info@referendumcoen.nl. Alle hulp is van harte welkom!