‘Lief Indië’ van Hoornse documentairemaker Joost Schrickx in première

Algemeen
Joost Schrickx, geboren in Hoorn, produceerde en regisseerde de film 'Lief Indië'.
Joost Schrickx, geboren in Hoorn, produceerde en regisseerde de film 'Lief Indië'. Foto: Melanie Schrickx

HOORN - Veel mensen kennen documentairemaker en schrijver Joost Schrickx van de documentaire ‘De oorlog van mijn vader’ die hij in 2017 maakte. De vader van Joost was op jonge leeftijd getuige van de moord op vijf mensen uit Hoorn door de Duitse bezetter; een vergeldingsactie voor de moord op een NSB’er. In de documentaire ‘De oorlog van mijn vader’ gaat hij op zoek naar het verhaal achter deze slachtpartij. Nu komt Joost, geboren in Hoorn, met een film: ‘Lief Indië’, over de tijdloze troost van krontjongmuziek.

Kort na de Tweede Wereldoorlog wordt Indonesië onafhankelijk en houdt Nederlands-Indië op te bestaan. Voor de meeste Nederlanders zit er na verloop van tijd niets anders op dan voorgoed terug te keren naar hun vaderland. Ook voor de in Nederlands-Indië geboren Indo-Europeanen is een enkele reis naar Nederland vaak de enige optie. Een aantal van deze in Nederlands-Indië geboren Indo-Europeanen slijt tegenwoordig hun laatste levensjaren in het Indisch en Moluks verpleeghuis Rumah Kita in Wageningen. Hun dierbare maar soms ook traumatische herinneringen aan hun geboorteland worden echter met de tijd hoe langer hoe vager. De cultureel ambassadeur van dit verpleeghuis en zijn collega’s doen er daarom alles aan om de herinnering van de bewoners aan Nederlands-Indië zoveel mogelijk te stimuleren. Het eten, de kleuren, de planten in de tuin, de foto’s en schilderijen die overal in het verpleeghuis hangen, alles ademt Nederlands-Indië. In de praktijk blijkt echter vooral muziek, en dan met name authentieke Indische Krontjongmuziek, het vermogen te hebben om herinneringen op te roepen. Op magische wijze blijken aan de typische krontjong-tonen lang vergeten beelden uit het verleden te kleven. Daarom is Rumah Kita er alles aan gelegen om deze krontjongmuziek voor zoveel mogelijk bewoners zo toegankelijk mogelijk te maken. In Nederland bestaat nog slechts één muziekgroep die authentieke krontjongmuziek speelt, dat is het ensemble Abadi. Hoe geweldig zou het zijn als Rumah Kita en zijn cultureel ambassadeur erin zouden slagen om dit krontjong-ensemble voor de bewoners te laten optreden…

De film is een productie van Stichting Pelicula, in 2004 opgericht door Joost. De stichting richt zich met name op filmprojecten in brede zin die via reguliere media geen of onvoldoende aandacht krijgen.

‘Lief Indië’ gaat aankomende zaterdag in voorpremière in de Melkweg in Amsterdam en 19 april in première in Wageningen. “Ik zou heel graag willen dat ‘ie in Hoorn gaat draaien, zodat ook hier iedereen de film kan zien”, laat Joost weten. “Ook Hoorn kent immers een Indische gemeenschap.”

Mevrouw Bosch zingt met authentieke Indische Krontjongmuziek