Leden van de Koninklijke Zangvereniging Sappho droegen drie historische vaandels over aan het Westfries Museum.
Leden van de Koninklijke Zangvereniging Sappho droegen drie historische vaandels over aan het Westfries Museum. ((Foto: WFM/Marcel Rob))

Vaandels Sappho overgedragen aan Westfries Museum

HOORN - Leden van de Koninklijke Zangvereniging Sappho hebben dinsdag 14 mei drie historische vaandels overgedragen aan het Westfries Museum in Hoorn. Directeur Ad Geerdink nam de drie vaandels uit 1875, 1886 en 1910 officieel in ontvangst uit handen van voorzitter Margot Bakels en een aantal koorleden. Met de schenking aan het museum is het behoud van de vaandels gegarandeerd.

Omdat Hoorns oudste muziekvereniging een projectkoor is geworden, heeft zij haar eigen repetitieruimte aan de Gedempte Turfhaven verkocht. Het koor gaat vanaf oktober 2019 repeteren in het Foreestenhuis. Door de verkoop van de eigen repetitieruimte moest er ook een nieuw thuis worden gezocht voor de historische vaandels. Hoewel het Westfries Museum een museum van de Gouden Eeuw is, bleek het museum toch bereid de vaandels in ontvangst te nemen. "De vaandels horen bij de historie van Hoorn en mogen niet verloren gaan", vonden Ad Geerdink en de collectiebeheerders van het museum. Door de schenking aan het museum blijft het mogelijk dat de vaandels bij bijzondere gelegenheden weer in bruikleen kunnen worden gegeven.

In 2019 is het koor een nieuwe weg ingeslagen: Sappho is een projectkoor geworden. Op 2 en 9 februari 2020 geeft zij onder leiding van Joep van der Oord concerten in de Oosterkerk in Hoorn en de St. Nicolaaskerk in Edam met werken van Gounod en Mendelssohn. Wie mee wil zingen kan zich aanmelden en thuis instuderen. Vanaf 8 oktober wordt gezamenlijk gerepeteerd. Kijk voor meer informatie op www.sappho-hoorn.nl.

Meer berichten