Zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. Mandy Elfferich en Jacobien van Beijen laten zien dat de gemeente zelf ook meedoet.
Zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. Mandy Elfferich en Jacobien van Beijen laten zien dat de gemeente zelf ook meedoet. ((Foto: Jan Smolenaars ))

Duurzaamheidsplatform wil actie

LANDSMEER - Betrokken bewoners, ondernemers en gemeente bundelen de krachten om van Landsmeer 'de duurzaamste gemeente van Nederland' te maken. Stoere taal, maar geen loze woorden. Met concrete projecten wil het Duurzaamheidsplatform zijn ambities waarmaken. Jan Smolenaars, een van de betrokkenen: "We moeten wel uitkijken dat we niet alleen om de tafel zitten."

De gemeente Landsmeer is er veel aan gelegen de duurzaamheid in het dorp te bevorderen. Mandy Elfferich, de verantwoordelijke wethouder, en Jacobien van Boeijen, franctievoorzitter van GroenLinks, maar los daarvan een van de initiatiefneemsters achter het platform, laten graag even zien dat de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft. Met plezier - en met opmerkelijk gemak - beklimmen ze de smalle, steile, houten trap met bovenaan een hinderlijk obstakel richting dak. In de druilerige regen poseren ze met een rij zonnepanelen voor de camera van Jan Smolenaars.

Voortrekker

"We willen een voortrekker zijn," benadrukt Mandy Elfferich, eenmaal terug in haar kamer. 'Daarom hebben we een full time medewerker duurzaamheid aangetrokken. Maar we hebben mensen nodig om datgene wat we willen voor elkaar te krijgen."

Die mensen zijn er nu. Op initiatief van Jacobien van Boeijen en Arnold van Dam is een grote groep Landsmeerders bereid gevonden om het Duurzaamheidsplatform te formeren. Jacobien: "Ik heb diverse contacten benaderd en daaruit is een leuke, enthousiaste club ontstaan. We zijn er wat later mee dan andere plaatsen, maar kunnen veel van elkaar leren. Ook steken we ons licht op bij andere gemeenten in Waterland. Het is de wet van de remmende voorsprong."

Zinvolle bijeenkomsten

De deelnemers zijn twee keer bij elkaar gekomen. Volgens Jan Smolenaars, een van de betrokken bewoners, waren het twee zinvolle bijeenkomsten. De ambitie is uitgesproken om van Landsmeer de duurzaamste gemeente van Nederland te maken en er zijn veel ideeën op tafel gelegd om dat waar te maken. Het gezelschap wil het niet laten bij het ventileren van mooie ideeën en plannen. Er moet echt actie worden ondernomen. Of, zoals Smolenaars, het formuleert: "We moeten wel uitkijken dat we niet alleen om de tafel te zitten."

Sinaasappelschillen

Vooralsnog lijkt het erop dat hij daar niet bang voor hoeft te zijn. De Groene Boerderij bestaat al, Het IVN biedt op 12 oktober een bomenexcursie, plastic inzamelen krijgt meer aandacht en met dank aan Jumbo worden de lastig afbreekbare sinaasappelschillen apart verzameld.

Duurzame huizen

"We beginnen klein en als gemeente faciliteren we in de vorm van meedenken en het beschikbaar stellen van materiaal, zoals prikstokken voor schoonmaakacties," aldus Mandy Elfferich. "Zelf houden we in november voor de tweede keer een route langs duurzame huizen. In de wijken Havezathe en Luyendijk kun je huizen bezoeken die als voorbeeld fungeren. Dan is te zien wat je kunt doen om energie te besparen."

Meer berichten