Primeur voor Landsmeer

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Landsmeer beleefde vorige week, in elk geval volgens de organisatoren van de gemeente, een primeur. Donderdag werd namelijk waarschijnlijk de allereerste online bewonersavond in Nederland gehouden. Volgens een aan het eind van de avond gehouden poll was deze werkwijze voor ruim 40 procent van de ‘aanwezigen’ verrassend genoeg zeker voor herhaling vatbaar.

De avond stond in het teken van het Masterplan dat is ontwikkeld voor de ondergrondse en bovengrondse metamorfose die de wijk Havenzathe de komende jaren ondergaat. Tijdens een anderhalf uur durende presentatie werden de plannen voor de wijk in grote lijnen doorgenomen. Daar zaten ook wat hete hangijzers tussen. Zo was er eerder al online, in het online forum ‘Buurbook’, flinke discussie over het aanpassen van parkeeropties in zogenaamde garagestraatjes. Aan de hand daarvan heeft de gemeente de plannen uiteindelijk iets aangepast, maar ook het nieuwe plan stuitte nog wel op wat voorzichtig verzet.

Er was ook een redelijk onverwacht succes deze avond. De gemeente bleek in de afgelopen periode gesproken te hebben met vertegenwoordigers van Ilpenstein. Tussen hun blok en het winkelcentrum zou een fietsdoorsteek moeten komen en daar was eerder protest tegen. Inmiddels heeft de gemeente afspraken kunnen maken met de Bewonersvereniging Ilpenstein over de exacte invulling ervan. In de hierover gehouden poll bleek donderdag 45 procent van de online stemmers voorstander van deze oplossing en was 30 procent tegen. De rest had geen mening.

De gemeente bleek ook op een ander gebied rekening gehouden te hebben met input van omwonenden. Zo werden plannen om de oostkant van de Dr. M.L. Kingstraat aan te passen, een aantal keren aangepast. In de eerste plannen zou de straat dichter op een aantal hoekwoningen komen en daar was protest tegen gekomen. Donderdag werd een variant gepresenteerd waarbij de weg op de huidige plek zou blijven liggen.

De ongeveer 285 online aanwezigen konden over meer onderwerpen via polls hun mening geven. Bijvoorbeeld over het creëren van een nieuwe lange fietsroute via de garagestraten van Ilpenstein, Drakenstein en Loevestein. Een meerderheid had geen mening of was tegen. Ook het afsluiten van het voetgangersgebied met paaltjes kreeg geen meerderheid; minder dan 35 procent was er enthousiast over.

Nog eind dit jaar moet de eerste schop de grond in gaan voor dit project. Hiervoor zal waarschijnlijk nog vóór de zomer met bewoners van Stoutenburg overlegd worden over de laatste details in hun straten. Naar verwachting wordt het project afgerond in 2027 of 2028.

Marc de Jong