'We hebben recht op een referendum'

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

LANDSMEER - Een referendum, zodat de inwoners van Landsmeer hun mening kunnen geven over de bestuurlijke toekomst van hun gemeente. Dat is wat Linda Verbeek, Debby Mulder en Marc Zeedijk dolgraag willen. Het zo vurig gewenste ja-woord laat al twee jaar op zich wachten. Uitstel, uitstel en nog eens uitstel. Een staaltje ontmoedigingsbeleid? De drie houden er ernstig rekening mee. Linda: "Misschien hopen ze dat we afhaken. Maar ze zijn nog niet van ons af."

De drie betrokken inwoners zijn net zo vasthoudend als pitbulls. Er zijn momenten dat ze een beetje moedeloos worden, maar dat duurt nooit lang. Ooit breken ze door de muur heen waar ze steeds maar weer tegenaan lopen. En juist nu zetten ze door. Want de bestuurlijke toekomst van Landsmeer is een hot item.

In maart 2019 hebben ze vol goede moed een referendumverzoek ingediend. Dat werd door de gemeenteraad afgewezen. De zaak was daarmee echter niet afgedaan. Het trio maakte bezwaar tegen de beslissing en werd door de Bezwaarschriftencommissie in het gelijk gesteld. Op haar advies is er een Referendumcommissie geformeerd. Een kleine, maar hoopgevende winst.

De draad is vorige maand opgepikt met een gesprek tussen de initiatiefnemers, burgemeester Dennis Straat, wethouder Mandy Elfferich en vijf leden van de Referendumcommissie. Debby: "We zijn gehoord en er is gekeken of ons inleidende verzoek voldoet aan de eisen en voorwaarden. Alles was in orde."

"Via de griffier hebben we het langverwachte advies van de Referendumcommissie aan de raad ontvangen," vult Linda aan. "Het blijkt dat wij, de initiatiefnemers vooraf vanuit de gemeente niet goed geïnformeerd zijn over hoe een inleidend verzoek aangepakt dient te worden. De raad is nu door zowel de Bezwaarschriftencommissie als door de Referendumcommissie op diverse punten op de vingers getikt. Het feit dat wij anderhalf jaar hebben moeten wachten op dit advies spreekt natuurlijk ook boekdelen. Het verdient volgens de Referendumcommissie geen schoonheidsprijs. Het hele proces niet trouwens."

Linda Verbeek heeft onlangs tijdens een raadsvergadering op het advies gereageerd. Ze werd erop gewezen dat ze de nodige informatie had kunnen halen. Dat was nou net tegen het zere been. Linda: "Juist hierover had ik elk raadslid een mail gestuurd. Of ik kreeg geen antwoord, of ze kwamen allemaal met hetzelfde antwoord: 'We kunnen er niet op ingaan, want we wachten op informatie van de Bezwaarschriftencommissie'. Volgens de Referendumcommissie weet de raad zich geen raad en hebben ze het zichzelf veel te ingewikkeld gemaakt. Ik vroeg om excuses, maar dat vond men te ver gaan. Wel werd toegegeven dat het hele proces rommelig is verlopen."

Een snel besluit lijkt er nog steeds niet in te zitten. Het is vakantie en pas in september komt de raad weer bij elkaar. "Het is allemaal heel lachwekkend," aldus Debby. "Maar het is ook triest. Het gaat immers om de toekomst van Landsmeer. We zetten door en als het verzoek om een referendum wordt afgewezen gaan we naar de rechter om het juridisch op te eisen. We hebben er recht op."