Profielschets voor nieuwe burgemeester

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Landsmeer heeft vanaf volgend jaar een nieuwe burgemeester. Niet dat de huidige burgemeester niet voldoet, maar waarnemend burgemeester Dennis Straat is destijds tijdelijk aangesteld om in korte tijd een fusie met een andere gemeente voor te bereiden en dat zit er voorlopig niet in.

De gemeente zit in een bijzonder lastig parket. College en gemeenteraad willen heel graag fuseren met een of meer ‘groen-landelijke’ gemeenten, maar gemeenteraden van de betreffende gemeenten willen dat niet. In eerdere peilingen was 25% van de Landsmeerders voor een fusie en 65% voor een ‘verregaande samenwerking’.

Van de inwoners die een voorkeur hadden voor een fusie, wilde destijds een meerderheid van 59% fuseren met Amsterdam.

Dan is er ook nog de dreiging van een referendum over dit onderwerp, wat misschien wel kan leiden tot het geheel stopzetten van de fusie- en samenwerkingspogingen.

Al met al voldoende redenen om een burgemeester voor zes jaar aan te stellen. De gemeenteraad gaat na de zomer een zogenaamde profielschets vaststellen. Hierin moet uitgebreid worden omschreven waar de nieuwe burgemeester aan moet voldoen.

Als het aan de gemeenteraad zelf ligt, zal dit profiel waarschijnlijk grotendeels lijken op dat van interim-burgemeester Straat. Hij wordt vooral gezien als een man die partijen weet te verbinden, goed ‘op het proces stuurt’ en zich niet of nauwelijks bemoeit met de inhoud. Verder heeft hij laten zien boven de partijen te kunnen staan, ondanks dat hij lid is van een politieke partij (VVD).

Voordat de gemeenteraad het gewenste profiel vaststelt, wordt om input van inwoners van de gemeente gevraagd. Via het e-mailadres profielschets@landsmeer.nl kan nog tot 23 augustus worden aangegeven welke wensen men heeft.

Landsmeer heeft de afgelopen tien jaar in totaal zeven verschillende burgemeesters gehad. De kortst zittende burgemeester in die tijd was Peter Tange (GroenLinks). Hij zat al met al 3 maanden op de burgemeestersstoel, tot het moment dat Astrid Nienhuis (VVD) weer officieel mocht terugkeren, nadat ze eerder via een motie van wantrouwen was weggestuurd.

De langst zittende burgemeester in Landsmeer was de heer J.M. Van Beek jr. Hij begon in 1883 aan zijn burgemeesterschap in Landsmeer en zwaaide af in 1923, precies 40 jaar later dus.

Aan het eind van zijn loopbaan werd hij door de toenmalige koningin Wilhelmina benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De gemeenteraad bespreekt de profielschets voor de nieuwe burgemeester allereerst op 10 september aanstaande. Het profiel wordt officieel vastgesteld op 22 september 2020.