Sporthal Landsmeer 40 jaar in beheer

Algemeen
Coen en Dennis Kollen
Coen en Dennis Kollen ((Foto: Rodi Media/MvS))

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Een jubileumfeest zat er op 1 januari om de bekende reden niet in, maar dat maakt de spreekwoordelijke mijlpaal die is bereikt niet minder waardevol. Het beheer van Sporthal Landsmeer en het bijbehorende sportcafé rust al veertig jaar in de handen van de familie Kollen. De gemeente Landsmeer heeft het contract met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 met vijf jaar verlengd. Coen en Dennis, gesteund door wederhelften Diana en Ilse, plakken er graag nog een aantal jaren aan vast. En zoals elke ondernemer hopen ze binnen afzienbare tijd afscheid te nemen van die lastige ongenode gast: het coronavirus.

De Kompas-redacteur trof Coen en Dennis Kollen vlak voor de jaarwisseling. Lokale Omroep Landsmeer bouwde op het speelveld de setting op voor de alternatieve nieuwjaaruitzending die vanaf de middenstip zou plaatsvinden. Gelukkig weer even wat leven in de hal. En binnenkort gaat de basketbalcompetitie weer van start. Maar het wachten is op het moment dat er weer meer activiteiten zijn toegestaan. Daar moet je het als sporthalbeheerder nu eenmaal van hebben. En dan komen niet alleen de inkomsten, maar ook de gezelligheid weer op gang.

Tweede huis

Juist die gezellige sfeer is voor Coen Kollen de belangrijkste reden om ondanks zijn tachtig jaren actief te blijven als beheerder. “Ik vind het vreselijk leuk om met mensen om te gaan. De sporthal is mijn tweede huis.” Ook Dennis heeft er nog altijd lol in. “Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk.”

Coen, voormalig slijter in het dorp, en Diana Kollen stapten in 1980 in het nieuwe avontuur. De gemeente had een aanbesteding uitgeschreven voor het beheer van de sporthal annex café en de keuze viel op hen. In 1953 voegde Dennis zich bij hen en Ilse maakte het plaatje later compleet.

Bruisende ontmoetingsplek

De familie Kollen heeft de sporthal zien uitgroeien tot een bruisende ontmoetingsplek. Basketballers en zaalvoetballers nemen het tegen elkaar op en treffen elkaar na afloop fris gedoucht aan de bar, daarnaast bieden de Kollens ruimte aan feestjes en evenementen. De kans dat ze inmiddels heel Landsmeer over de vloer hebben gehad is groot.

Coen: “Er zijn mensen die hier al veertig jaar komen en daardoor kent iedereen ons. De bezoekers die eerst jong waren, nemen nu hun kinderen of kleinkinderen mee. Elke Landsmeerder is hier wel een keer geweest.”

De Kollens zijn na al die jaren verweven met het bedrijf. “We zijn beheerders, maar het voelt als onze sporthal. En zo zorgen we er ook voor.”

Coen knikt instemmend. “De gemeente Landsmeer bemoeit zich niet met het beheer. Ik denk dat hier in totaal vier keer iemand van de gemeente is geweest. Dat is een goed teken.”