Alles begint met een telefoontje.
Alles begint met een telefoontje. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Nanda Nijstad 10 jaar uitvaartleidster

  Bedrijf in Beeld

LANDSMEER - Negentien jaar geleden overleed de vader van Nanda Nijstad. Het leidde tot een mooie uitvaart, maar toch zijn niet alle afspraken nagekomen. Voor Nanda was dat de trigger om met haar baan bij de ABN AMRO Bank te stoppen en zelf uitvaartleider te worden, iets wat daarvóór nog nooit in haar hoofd was opgekomen. "Ik heb gezien hoe het niet moet en wilde leren hoe het wel moet. Tien jaar leid Ik nu uitvaarten. Ik kom bij de nabestaanden binnen met een blanco pagina, zij zeggen wat ze willen en ik voer het uit."

Nanda Nijstad had al vier, vijf jaar ervaring als ritueelbegeleider, voorganger bij kerkelijke uitvaarten en uitvaartbegeleider toen ze in 2014 haar eigen bedrijf, Nanda Nijstad Uitvaartzorg, startte. Best spannend en onwennig voor haar. Tijd om aan het idee te wennen kreeg ze nauwelijks. "Al snel ging de telefoon. Een alleenstaande, Indische vrouw van in de tachtig met wie ik ooit een voorgesprek had gevoerd was overleden. Of ik de uitvaart wilde regelen. Toen moest ik wel."

Vuurdoop uitstekend verlopen

De vuurdoop is uitstekend verlopen. Precies zoals de vrouw het had gewild hield Nanda de uitvaart klein. Zoals ook de wereld van de overledene steeds kleiner was geworden, zeker nadat ze door een ziekte was getroffen. Toch heeft ze in haar omgeving altijd op steun kunnen rekenen. Passend was daarom het slotlied tijdens de uitvaart: 'You'll never walk alone.' Meer uitvaarten volgden, waaronder die van haar schoonmoeder, en zo is het gebleven. De telefoontjes bleven komen en zo groeide Nanda als zelfstandig ondernemer.

Handen in het haar

Elke uitvaart staat op zichzelf. Wat haar cliënten wel vaak met elkaar gemeen hebben dat ze met de handen in het haar zitten als ze een dierbare komt te overlijden. Nanda: "Ze weten dan niet wat er allemaal moet gebeuren. Daar begeleid ik ze bij. Stap voor stap door de week heen. Ik hoef bijvoorbeeld nog niet meteen te weten welke muziek ze de volgende week tijdens de uitvaart willen horen. Gaandeweg maak ik een draaiboek."

'Het gaat niet om mij'

In de periode dat Nanda bij de nabestaanden over de vloer komt krijgt ze steeds meer een beeld van de overledene. Daarop baseert ze onder meer de toespraak, als haar wordt gevraagd deze te houden. En na de uitvaart houdt het nog niet op. Er volgt nog een nagesprek. Niet elke uitvaartorganisatie doet dat, maar voor Nanda is dat heel normaal. "Ik ben er echt voor de familie. Het gaat ook niet om mij."

Nanda is te bereiken via 06-52889955/info@nandanijstad.nl. Zie ook www.nandanijstad.nl.

Meer berichten