Station Abbekerk-Lambertschaag anno 1905.
Station Abbekerk-Lambertschaag anno 1905. ((Foto: aangeleverd))

Museumspoorlijn Hoorn-Medemblik door laatste aankoop compleet

REGIO - De Museumstoomtram is 23 januari formeel eigenaar geworden van het voormalige stationsgebouw van Abbekerk-Lambertschaag. Het uit 1887 daterende gebouw is de laatste van de oorspronkelijke stationsgebouwen die het museum heeft geworven.

Het gebouw werd dertien jaar geleden gekocht door de gemeente Medemblik, om er een toeristisch museale functie aan te geven. Dit lijkt na de overdracht aan het museum te gebeuren, al wordt het pand in eerste instantie als woonhuis ingericht en verhuurd worden aan medewerkers van het museum.

Om het gebouw als station te restaureren wordt te zijner tijd een restauratieplan opgesteld, samenhangend met een monumentale status voor het pand.

De ligging precies halverwege de spoorlijn in een open landschap, maar wel met een snelweg-afrit vlakbij is toeristisch gezien in elk geval strategisch te noemen.

Langs het twintig kilometer spoor liggen nu zes gebouwen (werkplaats en stations) die in hun oorspronkelijke functies zijn bewaard. De spoorverbinding tussen Hoorn en Medemblik is daarmee de meest compleet bewaard gebleven lokaalspoorweg in Nederland. Tijdens het themajaar 'Uitstappen Alstublieft', belicht de Museumstoomtram in 2020 het unieke karakter van de monumentale spoorweg.

Meer berichten