Medemblikkers opgelucht: draverij gaat door!

Algemeen
De paarden en pikeurs strijden op de Nieuwstraat.
De paarden en pikeurs strijden op de Nieuwstraat. (Foto: Nico Visser)

Bloed, zweet en tranen, zeg maar... Weken spannend of de draverij wel of niet doorgaat, maar woensdag om 12.00 uur na een overleg besloot het bestuur van Harddraverijvereniging Prins Hendrik dat het sein op groen kon.

Een opluchting voor vele Medemblikkers, eindelijk weer feest in de stad. Gezellig met het gezin eropuit, paardjes kijken, wedje leggen, biertje drinken of sterke verhalen aanhoren. Dat gaat al tijden zo. De kortebaandraverij van Medemblik werd op 17 september 1842 voor het eerst gehouden op een baan op de Nieuwstraat. Elk jaar kijken (oud)Medemblikkers, belangstellenden uit de omgeving en ver daarbuiten naar dit evenement uit. En... het mag weer!

Maatregelen

Ondanks de onduidelijkheid of de draverij plaats kan vinden of niet, het bestuur en vrijwilligers waren al in touw met de voorbereidingen van dit jaarlijkse feest. Hoe kan het evenementen in goede banen worden geleid met de huidige coronamaatregelen? En belangrijk is: bezoekers hebben natuurlijk ook een verantwoordelijkheid. Denk om jezelf en een ander. De één gaat voorzichtiger om met de maatregelen en een ander misschien niet. Respecteer elkaar. Dan wordt het een geweldige draverijmiddag en -avond.

Programma

Wie wil zwieren en zwaaien geniet drie dagen van de kinderkermis op het plein naast de Bonifaciuskerk aan de Overtoom.
Een kaartje scoren kan zaterdag 18 september tussen 11.00 tot 14.00 uur in de voorverkoop, ter hoogte van Nieuwstraat 19 Medemblik.

De Dag der Dagen begint maandag 20 september om 11.00 uur. Dan gaan de kassa’s aan de baan open. Voor toegang tot de baan is naast een toegangsbewijs een coronobewijs en geldig ID verplicht. Toegangskaarten zijn aan de kassa’s te koop.

De Medemblikker drumband en majorettes treden van 11.00 tot 11.45 uur op. Een mooi spektakel om te zien. Mis het niet!

De openingsceremonie vindt om 12.45 uur op de baan plaats en vervolgens starten de eerste paarden hun strijd om 13.00 uur.

Drafsport

De drafsport is onlosmakelijk verbonden aan wedden op paarden. Vooral in Nederland is deze tak van paardensport enorm populair bij de wedders. Draven is een natuurlijke gang van het paarden, net als galopperen bijvoorbeeld. Draverijen zijn races waarbij de paarden worden aangespannen via een karretje, de sulky. De persoon op die sulky is een pikeur.

In drafsport is het zeer belangrijk dat de deelnemende paarden de races in (gestrekte) draf voltooien. Wanneer een paard bijvoorbeeld in galop raakt wordt de combinatie van paard en pikeur gediskwalificeerd.

De paarden draven al jaren over de Nieuwstraat en hebben een keerpunt op de Kaasmarkt. Wie als eerste over de finish gaat, gaat door naar de volgende race. Zo blijven er het einde de beste dravers over. Wie nog niet eerder een paard heeft zien draven, zal merken dat als de paarden voorbijkomen het geluid dat gemaakt wordt indrukwekkend is. Nog niet eerder meegemaakt. Dan wordt het tijd om een keer een kijkje te nemen in Medemblik.

Bekendmaking

Woensdag 15 september om 13.00 uur werd bekend gemaakt via Facebook dat de draverij doorgaat. Het eerste evenement in Nederland zonder beperkingen. Johan Blokker, Michel van Ophem en Ed Sluiters hadden zich al voorbereid op het feit dat de draverij plaats zou vinden. Ze hadden hun korte voorstelling al ingestudeerd. Het draverijvirus kan los, maar het coronavirus moet blijvend worden in gedamd. Dus opletten in de tent aan de Oude Haven.

Wie gaat een gokje wagen tijdens de draverij?
De wissel is soms lastig op de Kaasmarkt.