College Opmeer roept op tot opening niet-essentiële detailhandel

Algemeen
In Spanbroek is de winkelstraat ook vrijwel leeg.
In Spanbroek is de winkelstraat ook vrijwel leeg. (Foto: aangeleverd)

De middenstand is gesloten tot en met tenminste 14 januari 2022. Veel ondernemers krijgen klap, na klap, na klap. Hoe houden ze het vol? Een aantal winkels mogen wel open tijdens deze lockdown.

De winkels die wel open mogen van 05.00 tot 20.00 uur zijn onderdeel van de levensmiddelenbranche voor mens en dier, zoals supermarkten, dierenwinkels en slijterijen, ook winkels in zorg- of welzijnshulpmiddelen, drogisterijen, opticiens en audiciens. 

Voor apotheken en tankstations gelden geen specifieke sluitingstijden.

Alle andere winkels zijn gesloten. Het is wel toegestaan om bestellingen af te halen tot 17.00 uur. 

Essentiele winkels open en niet-essentiele dicht?

Niet-essentiële winkels blijven dicht, tenzij ze essentiële diensten leveren, zoals post- en pakketservices of bankdiensten. Dat deel van de winkel mag toegankelijk blijven voor klanten. Uiteraard gelden de basismaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand. 

De rest van de niet- essentiële winkel is niet toegankelijk. De producten in dat gedeelte van de winkel mogen wel met ‘click en collect’ aan de deur worden afgehaald en betaald, nadat deze online of telefonisch zijn besteld.

Doorstroomlocaties

Voor winkels (doorstroomlocaties) geldt één bezoeker per 5 m².De winkelier is verplicht om het afhalen/retourneren te organiseren: met een afhaalpunt aan de deur van de winkel of op het parkeerterrein (zoals bij bouwmarkten) zonder dat er een oploop van publiek ontstaat; met een sober ingerichte afhaallocatie.

Brief naar Rutte

Het college van de gemeente Opmeer heeft afgelopen week een brief aan minister-president Rutte gestuurd over de financiële nood in de detailhandel en de ongelijke behandeling tussen niet-essentiële en essentiële detailhandel. Bij de supermarkt (essentieel) kan men bijvoorbeeld voedsel voor huisdieren en bloemen kopen, terwijl dit niet kan bij daarin gespecialiseerde winkels (niet-essentieel). 

Daarnaast kopen mensen nu over de grens of online. In de brief roept het college de minister-president op de niet-essentiële detailhandel weer te openen en doet het college voorstellen hoe winkelen ook veilig kan! Het college hoopt dat de brief mag meewegen in de afwegingen van het kabinet. Het college hoopt deze week op antwoord.

Blij met verzoek

Alex Borst van Koenis Dieren Speciaalzaak: “Winkeliersvereniging Opmeer is erg blij met het verzoek wat de gemeente Opmeer heeft gedaan bij het kabinet. Voor veel ondernemers staat het water inmiddels al tot aan de lippen, en is het van groot belang om klanten weer fysiek in de winkel te mogen ontvangen. Voor veel winkels is het weer toelaten van klanten van levensbelang, want, zeg nou zelf, het zou zonde zijn als deze winkels verloren gaan voor het winkelcentrum. Namens de winkeliersvereniging roepen we daarom de consument op om zoveel als mogelijk loyaal te blijven aan de lokale winkeliers en ze zo een steuntje in de rug te geven.”

Het zou leuk zijn als het weer wat drukker op straat kan zijn.