Sam, Sabine, Remy en  Stefan vertegenwoordigen Nederland in Abu Dhabi.
Sam, Sabine, Remy en Stefan vertegenwoordigen Nederland in Abu Dhabi. ((Foto: archief Rodi Media))

Special Olympics Team Paardrijden

Special Olympics Team NL klaar voor World Games 2019

OPMEER - Stefan Tettelaar, Sabine Leek, Remy Treffers en Sam Veeken van Vereniging Paardrijden Gehandicapten Opmeer hebben, samen met de rest van Special Olympics Team NL, zich onlangs officieel gepresenteerd aan het publiek. Zij zijn klaar om te strijden voor de ereplaatsen tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. Op donderdag 7 maart vertrok deze bijzondere TeamNL-formatie naar de World Games.

Na maandenlange voorbereidingen en trainingen zijn de 65 sporters met een verstandelijke beperking klaar voor de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi, 's werelds grootste sportevenement in 2019. De laatste puntjes werden tijdens de presentatiedag op de i gezet. Het Sport College van ROC Midden Nederland in stadion Galgenwaard bood hiervoor haar locatie als podium aan. Stefan, Sabine, Remy en Sam kregen bijvoorbeeld een mediatraining van niemand minder dan voormalig wereldkampioene Nelli Cooman en sportcommentator Henk-Jan Kerkhoff. Barbara Dijkman kreeg als coach nog de laatste informatie over de World Games. De ouders en familieleden kregen tips van International Messenger Lize en haar moeder Maria over hoe zij kinderen en sporters kunnen ondersteunen om op eigen benen te staan. De middag werd spectaculair afgesloten met een modeshow. Op de voor deze gelegenheid speciaal aangelegde catwalk presenteerde Team NL zich in de kleding van Craft waarin zij topprestaties zullen gaan leveren tijdens Special Olympics World Games over minder dan vijf weken.

Toon Rutgers is bestuurslid bij VPGO: "Bij dit team ben ik helaas zijdelings betrokken, omdat ik niet meega naar Abu Dhabi. Wel ben ik al vijftien jaar aangesloten bij de VPGO en
vanaf 2011 bestuurslid; penningmeester en ik regel onder meer de PR. Barbara Dijkman is het meest geschikt (en ervaren) om met de WorldGames-ruiters als coach/instructeur mee te gaan. Dat doet ze uitstekend en de ruiters zijn bij haar in goede handen. Ik ben geen gediplomeerde instructeur, maar wel plaatsvervangend wanneer dat nodig is.
Bij de tweejaarlijkse Nationale Special Olympics ben ik wel nauw betrokken. Daar ben ik dan ook altijd bij als coach."

Zelfredzaamheid

Team NL stapte afgelopen donderdag in het Etihad Airways vliegtuig naar Abu Dhabi. Vele levens zullen veranderen en de sporters stijgen in de hoofdstad van het emiraat Abu Dhabi en van de Verenigde Arabische Emiraten waarschijnlijk boven zichzelf uit, wat betreft sportprestaties maar vooral ook zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Spanning

Ruiters Stefan, Sabine, Remy en Sam vinden het erg spannend: "Maar we zijn erg blij dat wij uitgekozen zijn om mee te doen". Toon zegt: "Zowel de begeleiders, als de ruiters/amazones zelf, zeggen steeds dat meedoen het belangrijkste is, maar ze willen toch zeker ook mooie medailles winnen. Daarvoor wordt al weken lang serieus getraind met Barbara Dijkman als instructeur. De ruiters trainden ook met het complete NL paardrijd-team. Dus samen met de twee deelnemers van De Kluproosjes uit Ewijk. Overigens rijdt iedereen altijd voor een eigen resultaat de dressuurproeven. Het is immers geen teamsport, maar de ruiters/amazones leven altijd erg met elkaar mee en behalen straks een totaalresultaat voor Nederland bij de S.O. World Games paardensport."

Takken van sport

In totaal 7.000 sporters met een verstandelijke beperking uit 170 landen strijden van 14 tot en met 21 maart tegen elkaar tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. De 65 sporters en 23 coaches van Team NL daar actief zijn in dertien takken van sport: atletiek, bowlen, golf, gymnastiek, handbal, inline-skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen.

Talent laten zien

Deelname aan de World Games is voor de sporters de kans van hun leven en tegelijkertijd de moeilijkste competitie ooit. Door middel van de World Games tonen de sporters hun talenten en vaardigheden op wereldniveau en laten zien dat zij net zoveel respect en waardering verdienen als andere sporters op topniveau.

Meer berichten