'Kinderen leren hun mening te uiten en hun creativiteit te ontwikkelen'

Algemeen
Alle kinderen doen met veel plezier mee.
Alle kinderen doen met veel plezier mee. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.Nl)

SCHAGEN- Het jeugdtoneel leeft in de regio. Schagerbrug en Dirkshorn spannen de kroon. Schagen geeft jeugd en theater een hoge prioriteit.Je hoort het bij verenigingen en organisaties zo vaak: waar blijft de jeugd? Natuurlijk, de vergrijzing van de regio speelt een rol, maar er zijn mooie voorbeelden van clubs, die de succesvolle weg naar jonge leden weten te vinden.

Jeugdtoneel floreert in regio

Het Scagon bijvoorbeeld, heeft voor de jeugd twee doelstellingen: het faciliteren van toneellessen voor de jeugd en het organiseren van voorstellingen om kinderen vertrouwd te maken met het theater. Karianne Regter geeft de woensdagmiddagen in het Scagon acteerlessen aan een groeiende groep. Ze geeft lessen aan een groep kinderen van 9 tot en met 12 en jeugd van 13 tot en met 18 jaar. Voor de eerste les begint, druppelen een voor een de kinderen binnen van de jongste groep, die om half 3 beginnen.

Voor groot publiek staan

Jip Ploeger van 11 jaar doet al voor de derde keer mee met de lessen. Ze doet mee omdat ze het leuk vindt om voor een groot publiek te staan. "Karianne heeft ons al gezegd dat je niet bang hoeft te zijn dat mensen je uitlachen. Ze lachten vaak omdat het stuk grappig is. En ook een foutje maken vinden ze grappig." Het is niet altijd even makkelijk om toneel te spelen, vindt Jip. "Soms, bij een nieuwe scène, zeg ik ineens de echte naam van iemand ..." In het laatste toneelstuk had Jip drie rollen. De leukste vond ze die van buurmeisje Sien, dat was de hoofdrol. "Het gin over de oorlog. Sien was Joods en werd op de trein gezet. Maar ze dacht dat ze op vakantie ging. Ik wist zelf wel dat ze naar het kamp ging, maar in het toneelstuk niet. Dus ik moest spelen dat ze heel blij was." Jip heeft heel wat van toneelles geleerd, onder andere hoe je iets kan spelen en een zin, bijvoorbeeld: Ik ga op vakantie, op verschillende manieren kan zeggen.

Veel oefenen

Maeve Hoed van 9 jaar komt deze woensdag voor de eerste keer naar toneel. "Ik wil graag voorstellingen doen. Dan komen mensen kijken. Je moet wel veel oefenen." Op school heeft Maeve ook toneel van een lerares. "Maar dan doen we geen voorstelling. Wel leer je bijvoorbeeld over mimiek. Ik vind het niet spannend om op te treden. We gaan toch oefenen en bespreken wat we gaan doen." Maeve heeft zelfs al ideeën die ze aan Karianne wil vertellen. "Misschien kunnen we iets doen over een regenboog, dat iemand een boek geeft aan de regenboog en dan komen de verhalen in dat boek uit. Dan spelen wij de kinderen uit het boek."

Geen rem

Karianne neemt de kinderen mee naar een kleine theaterzaal en daar beginnen ze direct met spelen. Ze gooit ze als het ware in het diepe en zonder problemen volgen de kinderen haar aanwijzingen. Ze kunnen gebruik maken van het hele toneel en het voelt al echt, zo met de theaterstoelen in de zaal, en de gordijnen in de coulissen.

Karianne geniet van het lesgeven aan kinderen. "Kinderen zijn veel creatiever dan volwassenen, ze hebben geen rem, ze bedenken lekker zonder dat het op een bepaalde manier moet." Het plan is om binnen vijftien lessen van 1,5 uur een voorstelling te maken. Ze heeft al een thema in haar hoofd. "Dan kan ik het gericht sturen, anders kan het over van alles gaan." Welk thema het is, houdt ze nog even geheim. Dat blijft een verrassing tot aan de voorstelling.

Inleven in personage

Via toneelspelen wil Karianne kinderen leren hun mening te uiten en hun creativiteit te ontwikkelen. "Verder gaan we aan de slag met het inleven in een personage met daarbij het tonen van de emoties. Deze eerste les was al erg fijn. De leerlingen konden elkaar ontzettend goed inspireren en we hebben al het een en ander op papier voor de voorstelling!" Volgens haar is er veel talent bij de jeugd. "Het zijn twee enthousiaste getalenteerde groepen. Zo zijn er een aantal van de oudste groep die uitgenodigd zijn voor audities op verschillende toneelacademies en kunstscholen. En bij de voorbereiding van deze audities help ik mijn leerlingen graag", zegt ze enthousiast.

Creatief warm welkom

Karianne heeft een speciale band met het Scagon. Ze heeft er het stuk 'Familie' van Maria Goos gespeeld met Theatergroep Tussen de Planken Door. "Dit was een hele fijne ervaring, iedereen was erg enthousiast en dacht graag mee." Dat is ook haar ervaring tijdens het geven van de lessen van de Theaterschool Schagen: het is een creatief warm welkom, iedere keer weer.

Toneelspelen maakt gelukkig

Volgens Karianne is toneelspelen voor heel veel dingen goed. "Het stimuleert je zelfontwikkeling doordat toneel je verschillende inzichten geeft. In bijvoorbeeld een personage analyseren, een verhaallijn verzinnen of een toneelbeeld te bedenken. Omdat we met elkaar de voorstelling maken, leer je je eigen mening te vormen over een bepaald thema of over dat wat jij belangrijk vindt. Je leert vertrouwen op je eigen creativiteit omdat we veel vanuit improvisatie werken. Je leert voor een groep te staan omdat je scenes leert spelen. Zo kan ik nog uren doorgaan. Kortom toneelspelen daar wordt je gelukkig van. Dus kom toneelspelen!"

Nieuwe kinderen welkom

Er komen nog 14 lessen en nieuwe kinderen en jongeren zijn nog steeds welkom. Kom gewoon komende woensdag kijken en meedoen, dan weet je meteen of het iets voor je is. Opgeven kan via karianneregter@gmail.com.

Niet alleen in het Scagon is de jeugd bezig met toneel. Toneelvereniging OEK in Schagerbrug, met ook nog een eigen café, heeft twee jeugdgroepen: OEK kids voor de leeftijd van tien tot en met veertien, OEK jong voor 15-22. In totaal zijn er in Schagerbrug veertig jongeren bezig met toneel.

VVO Dirkshorn is een paar jaar bezig met toneel. Met succes, weet regisseur Lars van de Brugge: "We hebben een groep van vijftien kinderen. Het merendeel uit groep 7 en 8 van de basisschool. Ze zijn erg enthousiast. We zijn nu bezig een door mij geschreven musical in te studeren. Dus de jongelui spelen toneel, zingen en dansen. Met straks een voorstelling in De Kastanjeboom, in hetzelfde decor als de volwassenen. Dat vindt de jeugd natuurlijk heel echt. Ze genieten!"

Karianne doet enthousiast voor.
Diverse emoties uiten via mimiek.