Huisweid: saamhorigheid en succes door de jaren heen

Nieuws
V.l.n.r.: Martijn, Per, Suze, Lotte, Ties en Ruud.
V.l.n.r.: Martijn, Per, Suze, Lotte, Ties en Ruud. (Foto: aangeleverd)

WARMENHUIZEN – Als je denkt aan saamhorigheid, belangeloze inzet en bereidwilligheid denk je al gauw aan Huisweid. Hét festival voor het goede doel, dat veertien jaar geleden door een vriendengroep uit de grond is gestampt. Ruud de Nijs en Martijn Schipper zijn twee van de vier bestuursleden en moeten lachen als ze terugdenken aan de eerste editie. Of de mannen niet eens moesten nadenken over het plaatsen van fietsenrekken. Iedereen zei: ‘wel nee joh, maak je niet zo druk’. Binnen twee uur moesten de mannen hollen om velden leeg te maken en rekken neer te zetten. Er was een overschot aan fietsen en een opkomst waar de organisatie alleen maar van kon dromen.

Door: Anne Smit

Ruud de Nijs, Michel de Nijs, Bas Pronk en Martijn Schipper vormen een deel van de vriendengroep die Huisweid in 2011 in het leven geroepen heeft. Ronald Dekker (vriend van de heren red.), Ruud en Martijn hadden al eerder het idee om een festival te beginnen. Ze houden van muziek en zijn ondernemend. “Een festival is leuk en daarnaast vinden we het super om iets te organiseren voor de gemeenschap. De dochter van een van onze vrienden werd gediagnostiseerd met CF (Cystic Fibrosis: taaislijmziekte red.) We besloten al snel om de opbrengsten van het feest naar onderzoek voor deze ziekte te laten gaan.” Het eerste jaar hoopten zij rond de 5.000 euro op te halen, toch vergistten zij zich hierin vreselijk. Gelukkig maar: de teller eindigde op 60.000 euro.

Families en vrienden

Dat Huisweid na veertien jaar nog steeds een groot succes is, komt mede door de belangeloze inzet van iedereen uit Tuitjenhorn, Warmenhuizen en omstreken en het feit dat er plezier te beleven is voor mensen van nul tot honderd jaar. Het festival leeft in de dorpen en het gonst al weken van tevoren door de gangen. Niet gek dat dochters, zonen, vrienden, neven, nichten, kennissen, vaders en moeders allemaal een rol op zich nemen om dit feest elk jaar opnieuw te laten slagen. “Vrijwel alle kinderen van de bestuursleden dragen hun steentje bij, terwijl ook hun vrienden zich inzetten. Zo rolt het balletje langs veel mensen waar we dankbaar voor zijn”, legt Ruud uit.

Suze Schipper (22), Per Schipper (20), Lotte de Nijs (22), en Ties de Nijs (20) zijn enkele van deze helpende kinderen. Suze, van jongs af aan gepassioneerd door paardensport, begon met het lopen van pony’s over het terrein. Per en Ties staken de handen al vroeg uit de mouwen tijdens de opbouw van het festival en bij het helpen bij activiteiten. Suze en Lotte draaien inmiddels beiden elk jaar bardiensten en de twee heren zijn begonnen bij de technische commissie.

Tekst gaat door onder de foto.

Huisweid festival Warmenhuizen
Lokaal talent liet in 2023 de grond schudden. Foto: aangeleverd

Resultaat

Huisweid is door de jaren heen veranderd. Om het festival verder te laten professionaliseren heeft het bestuur negen commissies opgericht die elk een eigen verantwoordelijkheid dragen. Denk aan: horeca, communicatie, financiën, programmering, locatie, publiciteit en sport en spel. De festivalorganisatie verjongt. Bij de nieuwe generatie kriebelt het om Huisweid door te zetten. Generatie op generatie als het aan hen ligt. “Voor het dorp, door het dorp. Dat maakt Huisweid”, vertelt Suze.

Daags voor het festival genieten de families, de organisatie en vrijwilligers van een barbecue. “Dat is leuk, alles staat dan paraat, je ziet het eindresultaat waar je met zijn allen zo hard voor hebt gewerkt. De jongere kinderen rennen blij over het terrein en wij proosten op een gezellige start van een nieuwe editie. Op dat moment zie je pas echt wat je samen voor elkaar hebt gekregen”, legt Per uit.

In totaal helpen zo’n 350 mensen mee aan het evenement dat wordt gehouden op het terrein van IJsclub SIS Warmenhuizen. Dit jaar gaan de opbrengsten naar Cystic Fibrosis, Stichting McArdle en het Usher Syndroom. In de afgelopen veertien jaar hebben zij voor verschillende goede doelen al meer dan een miljoen opgehaald. Deze wisselen zij regelmatig af. “In het begin hebben we veel voor CF opgehaald, nu halen we bijvoorbeeld al voor het derde jaar op rij geld op voor McArdle. We kijken goed waar het geld aan besteed wordt en kiezen een doel waar we het verschil kunnen maken. Het zijn vaak ziektes of aandoeningen waar nog niet veel fundraising voor is. Wij stellen een doel en zodra we dat bereikt hebben gaan we op zoek naar iets nieuws. Het gaat niet alleen om de financiële steun, maar ook om steun aan de families die hiermee te maken hebben, door hier aandacht aan te besteden. Je zet je in voor een familie”, licht Ruud toe. 

Tekst gaat door onder de foto.

Huisweid festival
Voor ieder wat wils. Foto; aangeleverd

Programmering

Dit jaar presenteert Huisweid, 19 mei, een bijzondere act. Het podium wordt betreed door Fanfare Hildegardis uit Tuitjenhorn met een orkest (het Metrokool orkest red.) onder leiding van internationaal bekend dirigent Harmen Cnossen. Saai wordt het zeker niet; een scala aan instrumenten mengt zich harmonieus met een band en zanger(es), waardoor een veelzijdig geluid van pop tot rock ontstaat. “Zoiets hebben wij nog nooit eerder gehad. We zetten ons ook met veel aandacht in voor lokaal talent en voor de jeugd. Zo spelen de bands Krappe Sokken uit Alkmaar en Kookpunt uit Tuitjenhorn ook. Er is écht voor ieder wat wils. Op de programmering staan ook Amsterdamse zangers, rock, pop, dance en een silent disco”, vertellen Ruud en Martijn.

Dankzij de verjonging in het team krijgt het bestuur ook een ander soort wensen en tips binnen. “Zij hebben de connecties richting dance en elektronische muziek, wij niet. Het mooie aan Huisweid is dat we open staan voor alles. We denken graag mee met de maatschappij.”

Editie 2024

Alle bands treden vrijwillig op en sommige bedrijven bieden faciliteiten tegen een gereduceerd tarief aan. De organisatie kijkt uit naar de editie van 2024 waar vijfduizend bezoekers worden verwacht. Maar vóór de start van het festival opent Huisweid eerst haar deuren voor Pre Huisweid. Speciale uurtjes voor mensen met een beperking. “Als je die mensen ziet genieten kun je niet anders dan glimlachen.”

Dat Warmenhuizen bruist staat buiten kijf. Naast het muziekvertier staan er voor de kinderen springkussens klaar, een stormbaan, zweefmolen en kan er geschminkt worden. “Huisweid zou Huisweid niet zijn als er genoeg sport en spel is. Je kunt meedoen met voetbal en volleybal bijvoorbeeld. Naast het terrein bevindt zich het zwembad en de atletiekbaan, dat biedt extra kansen voor de toekomst op gebied van sport en spel”, besluiten de heren.

Een klein deel van de barcrew.
Voor het dorp, door het dorp.