Begraafplaats Waarland onderhouden door vrijwilligers Right to Challenge

Algemeen
Theo Wever is blij dat hij met de vrijwilligersgroep het groen van de begraafplaats kan onderhouden (foto: Uitvaartvereniging Sint Paulus Waarland).
Theo Wever is blij dat hij met de vrijwilligersgroep het groen van de begraafplaats kan onderhouden (foto: Uitvaartvereniging Sint Paulus Waarland). (Foto: PR Uitvaartvereniging Sint Paulus Waarland)

WAARLAND - De Begraafplaats van Waarland ligt er netjes en verzorgd bij. Dit is grotendeels te danken aan een groep vrijwilligers. Elke donderdag zet de groep zich in om het groen te onderhouden en om de paden er netjes en verzorgd uit te laten zien. Initiatiefnemer is Theo Wever, voorzitter van Uitvaartvereniging Sint Paulus Waarland.

Lenna van den Haak

Het idee om het zelf te onderhouden begon allemaal een paar jaar geleden, toen de gemeente Schagen jaarlijks de grafrechten verhoogden. "Dit moest omdat het beleid is dat een begraafplaats kostendekkend moet zijn. Omdat deze begraafplaats gemiddeld zeven tot tien begrafenissen per jaar heeft, is het bij lange na niet kostendekkend. Om kosten te besparen heb ik het idee bedacht om met vrijwilligers deze mooie plek te onderhouden," vertelt Theo.

Het college werd aangeschreven en burgemeester Marjan van Kampen, portefeuillehoudster van de begraafplaatsen gemeente Schagen, pakte dit serieus op. Naar aanleiding van de gesprekken werd een pilot gemaakt dat past in de aanpak Right to Challenge (R2C) ‘het Recht om Uit te dagen’. De kern van de aanpak is dat (een groep) bewoners taken van de gemeente overnemen als zij denken dat het anders, beter, slimmer en/of goedkoper kan. Het recht op uitdagen is een van de manieren die er voor zorgt dat inwoners meer zeggenschap kunnen krijgen over hun eigen leefomgeving.

Wethouder Joke Kruit: “Wij geloven dat bewoners, initiatienemers en gemeente met elkaar verder komen. Dit is echt de kracht van de samenleving. Samen werken aan het vorm geven van onze gemeente en dit op maat invullen. En daarmee met elkaar de lokale leefomgeving een stukje mooier maken. Daar worden wij enthousiast van!"

Pilot

De groep kwam zelf met een plan van aanpak met bijbehorende begroting voor een jaar. "De gemeente heeft ons hierin voorzien. We hebben voornamelijk tuingereedschap en planten gekocht. We bekostigen zelf ons natje en droogje." De pilot is 1 januari van start gegaan en het bevalt Theo en de rest van de groep uitstekend. De vrijwilligers bestaan uit ex-tuinders en gepensioneerden met groene vingers. Zij weten als geen ander hoe je het groen moet onderhouden."

Lege plekken

De begraafplaats bestaat uit enkele honderden graven, waarvan enkele monumentale graven zijn. "Er is helaas nog één probleem waar we alternatieven voor zoeken. De graven die bovengronds geruimd worden (de grafrechten worden niet meer betaald) zorgen voor lege plekken. Dit geeft geen mooi aanzicht. We weten niet hoe we dat kunnen opvullen maar daar komt vast een oplossing voor. De grafrechten zijn inmiddels bevroren, dus we hopen dat velen hun graven laten liggen. We zien dat de bezoekers het een mooie plek vinden. Tevens geeft het een vertrouwd beeld als je vrijwilligers uit eigen dorp het groen onderhouden. Deze plek ademt geschiedenis, dat moet je mooi houden."

Vrijwilligers

De groep kan nog altijd vrijwilligers gebruiken. Heeft u interesse, neem dan contact op met Theo Wever of Els van der Giezen van Uitvaartvereniging Sint Paulus. https://www.sintpauluswaarland.nl/