Centra voor de kunsten en muziekscholen weer open

Algemeen
Deuren weer open van centra voor de kunsten en de muziekscholen in Noord-Holland.
Deuren weer open van centra voor de kunsten en de muziekscholen in Noord-Holland. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De centra voor de kunsten en de muziekscholen in Noord-Holland mogen vanaf heden haar deuren weer openen voor hun leerlingen en docenten. De gebouwen zijn aangepast aan de maatregelen en de docenten staan bij wijze van spreken al te trappelen in hun coronaproof-ingerichte lokalen.

Niet dat ze de afgelopen periode niets hebben gedaan. Alle docenten hebben via videobellen of videoinstructies hun muziek-, theater-, dans- en beeldende lessen gegeven. Hierdoor kon iedereen vanuit huis blijven spelen, maken en repeteren. Sommige leerlingen zijn zelfs flink vooruit gegaan omdat ze veel tijd hadden om te oefenen. Maar ze misten de gewone lessen toch wel allemaal.

Bij de meeste instellingen geldt nog wel een maximum aantal bezoekers van 30 personen en niet alle groepslessen kunnen doorgaan. Ook de koren en orkesten met blaasinstrumenten moeten nog wachten tot er meer bekend is over de verspreiding van corona via zang- en blaasinstrumenten. Maar alle lessen aan één of twee leerlingen gaan weer van start. Op een aantal plaatsen is afgelopen week al voorzichtig opgestart.

Digitale lessen

Dat de organisaties niet bij de pakken neer gingen zitten bleek al toen slechts een paar weken na het begin van de coronacrisis de website 24creatief.nl gelanceerd werd. Op deze website hebben de organisaties digitale lessen geplaatst die door iedereen vanuit huis gratis te volgen zijn.

Saamhorigheid en innovatie

“Nu is iedereen erg druk met het opstarten van de lessen, maar de crisis heeft ook saamhorigheid en innovatie opgeleverd, daar gaan we mee verder, ook met 24creatief”, aldus Sander Boschma, voorzitter van het OCK en directeur van Artex Kunstenschool Texel en Triade in Den Helder.