Tijdelijke bedienstop van de Balgzandbrug (N99) vanaf 19 oktober

Algemeen
Werkzaamheden aan de Balgzandbrug
Werkzaamheden aan de Balgzandbrug (Foto: Rijks Water staat )

REGIO - Vanaf maandag 19 oktober 07.00 uur werkt Rijkswaterstaat aan de Balgzandbrug (N99). De brug wordt daarom tot nader order niet bediend. Vaarwegverkeer kan omvaren via Schagen of Medemblik. Houd rekening met extra vaartijd. Het wegverkeer op de N99 heeft te maken met één nachtafsluiting vanwege deze werkzaamheden. 

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het verwijderen van de motoren en de generator, die samen zorgen voor het bewegen van de brug. Deze worden vervolgens gereviseerd en teruggeplaatst. Ook vervangen we onderdelen van het bruggedeelte voor het langzame verkeer en voeren we het reguliere onderhoud uit aan de beweegbare delen van de brug.

Planning

Op maandag 19 oktober 07.00 uur starten de voorbereidingswerkzaamheden. De motoren en de generator worden op dinsdagnacht 20 oktober tussen 23.59 en 05.00 uur verwijderd. Ook wordt tijdens deze nacht het regulier onderhoud uitgevoerd.

Hinder scheepvaart 

De Balgzandbrug kan tijdens het reviseren van de motoren niet geopend worden. Daarom geldt van 19 oktober 07.00 uur tot nader order een bedienstop. In overleg met de beroeps- en recreatievaart zijn de werkzaamheden in het najaar en de winter gepland, omdat er dan minder recreatievaart is. Vaarwegverkeer tot 2,9 meter kan gebruik blijven maken van de brug,

houd hierbij wel rekening met de variabele waterstand onder de brug. Schepen die hoger zijn dan 2,9 meter kunnen omvaren via route Waardkanaal – Kolhorndiep – Kanaal Stolpen - Schagen of via route Westfriesche vaart - Medemblik.

Nachtelijke hinder wegverkeer

De motoren en de generator worden dinsdagnacht 20 oktober tussen 23.59 en 05.00 uur verwijderd. Om de hijswerkzaamheden voor het verwijderen van de motoren veilig uit te voeren is de brug in beide richtingen afgesloten voor wegverkeer. Verkeer vanaf de N99 (Den Helder) wordt omgeleid via de N249, N248 en de A7 richting Den Oever en verkeer vanaf de N99 (Den Oever) via de N99, A7 en de N248 richting Den Helder. De extra reistijd kan oplopen tot 30 minuten.

Vervanging en Renovatie

De Balgzandbrug zal over een aantal jaren vervangen of gerenoveerd worden. Om de brug tot die tijd veilig te kunnen blijven gebruiken zijn er onderhoudswerkzaamheden nodig.

Corona-maatregelen

De corona-maatregelen hebben impact, ook op het werk van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat staat ervoor aan de lat om de kritieke infrastructuur (wegen, vaarwegen en het watersysteem) draaiende te houden. In nauwe samenwerking met de marktpartijen zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat beheer en onderhoud, vervanging en renovatie, aanleg van (vaar)wegen, zoveel als verantwoord mogelijk door kunnen. Rijkswaterstaat en de GWW-sector, waaronder de betrokken brancheorganisaties, houden actief de vinger aan de pols en werken in goed overleg samen. Ook geplande of lopende aanbestedingen gaan zoveel mogelijk door.