Kick off crowdfunding voor groener schoolplein

Algemeen
Jack de Heij, met zoon Morris en dochter June, zij bevestigen het eerste bordje.
Jack de Heij, met zoon Morris en dochter June, zij bevestigen het eerste bordje. ((Foto: aangeleverd))

‘t ZAND - Op het plein van de Sint Jozefschool in ‘t Zand is woensdagochtend 13 januari met confetti en champagne de feestelijke kickoff gehouden voor een crowdfundingsactie voor een groener schoolplein. Deze crowdfunding moet het laatste project zijn om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Vorig jaar heeft de school zich al ingespannen voor waterpunten en een speeltoestel maar de financiën zijn nog net niet toereikend.

De crowdfunding, die zes weken gaat duren, moet ervoor zorgen dat er nog zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor het schoolplein. Tijdens de start werd een paal in de grond geslagen waar de namen komen te hangen met de grootste donaties.

Op het schoolplein verzamelden zich Jesper Glas (voorzitter leerlingenraad van de Bloeikas) en June de Heij (lid van de leerlingenraad en dochter van Jack de Heij, onze eerste sponsor), Karin GLas (moeder van Jesper en tevens lid van de ouderraad), Kjell Izaksson (begeleider in de crowdfundactie , werkzaam bij de Heij), Jack de Heij 1e sponsor van de actie en mede initiatiefnemer voor de actie. De rest van de leerlingen keken thuis mee via de meet met hun leerkracht.

Leuke acties

Nu de crowdfunding is gestart, moeten er acties bedacht worden. Alle leerkrachten gaan met hun leerlingen iets bedenken. Zo heeft Juf Laura al bedacht om een bootcamp te organiseren waarbij mensen thuis kunnen inloggen om deze te volgen. Op de website https://samenvoordebuurt.nl/nl/initiatives/activities/details/funding/16/een-groen-gezond-leerzaam-en-actief-schoolplein?fbclid=IwAR0yN4q8eu_8cJArk6h-RdQxof4CipcirALOJYxW9fVPaeJhjOsSPEohzeE (sorry voor de lange naam) kan iedereen doneren. Iedereen doet mee met actie voeren. De hele bloeikas, de BSO’s, ouderraad en de Heij adviesgroep en de regiobank.

Samen Schagen

De school doet nu mee met een actie waarbij het groen, bomen en stuiken gefinancierd worden via een subsidie die de gemeente Schagen beschikbaar stelt. Er dingen meerdere projecten mee en zijn allemaal te vinden op https://samen.schagen.nl/nl-NL

Het schoolplein

Maar wat is er nu zo erg aan dit schoolplein? Op het eerste gezicht lijkt het op een groot plein met speeltoestellen en een zandbak. In principe niets mis mee, maar als je weet dat daar tientallen kinderen dagelijks spelen, zijn de stoeptegels niet van deze tijd. Er is geen groen, en de speeltoestellen zijn verouderd. Wil je dat kinderen veilig en creatief kunnen spelen, dan moeten er nieuwe toestellen komen. De leerlingenraad speelt een grote rol in het uitzoeken van de toestellen. “wij willen actief, bewegend leerzaam en groen uitstralen op het plein,’’ zegt de directeur Jacintha Roos.

Dorpenveiling en meer

De Sint Jozefschool is al een flink eind op weg, de eindstreep is niet ver meer. “Van het waterbedrijf hebben we watertappunten gefinancierd gekregen, we hebben van de Rabobank een bedrag gekregen voor een speeltoestel, we hebben van het groenfonds een bedrag gekregen voor onder andere vergroening, we hebben van de dorpenveiling (nov. 2019) een bedrag opgehaald en een bedrag van het stimuleringsbudget van de gemeente gekregen, maar we hebben nog steeds niet genoeg. vandaar dat we deze actie hebben bedacht. We hopen over zes weken een mooi bedrag bij elkaar gedoneerd te hebben. We gaan ervoor.’’