Eerste paal nieuwbouwwijk Adamsland in Waarland een feit

Algemeen
De toekomstige bewoners met wethouder Jelle Beemsterboer en (rechts naast Jelle) Kees Vrijsen namens Bouwend Waarland.
De toekomstige bewoners met wethouder Jelle Beemsterboer en (rechts naast Jelle) Kees Vrijsen namens Bouwend Waarland. ((Foto: Rianne Groen))

WAARLAND - Deze week zijn de eerste heipalen de grond in gegaan voor de woonwijk Adamsland in Waarland, achter de Veluweweg. Met het slaan van een ‘feestpaal’ door wethouder Jelle Beemsterboer zou vanmiddag de start van de bouw worden gevierd. Helaas raakte deze paal de grond niet in door een mankement aan de heimachine, maar dat deerde niet: het was volgens de toekomstige bewoners sowieso een feestelijk moment van de straten Snees en Geers.

Adamsland wordt ontwikkeld door het lokale Bouwend Waarland. Oplevering van de eerste fase staat gepland in het voorjaar van 2022. Het gaat om 11 rij- en 8 hoekwoningen, 4 kavels voor 2-onder-1 kapwoningen en 12 kavels voor vrijstaande woningen.

Voor jonge Waarlanders is de komst van deze woonwijk een uitgelezen kans om op het eigen dorp te blijven wonen. “Het was hard nodig om in Waarland te bouwen”, zei wethouder Beemsterboer dan ook. “We zien hier groeipotentie, niet alleen omdat mensen graag in het dorp willen blijven wonen, maar ook door de gunstige ligging naar het zuiden toe, naar Heerhugowaard, Alkmaar, Amsterdam.” Na loting zijn alle 19 projectwoningen aan jonge Waarlanders toegewezen.

Adamsland is het land waar in de jaren ’20 van de vorige eeuw Adam Bruin zijn tuinderij en veehouderij had. Toen zijn zoons het in 1950 overnamen, startten zij een loonbedrijf. De volgende generatie zetten dat voort tot 2013. Toen is besloten te stoppen met het loonbedrijf en kwam het land in beeld voor woningbouw.