(Foto: Peter van de Wiel)

Stille rol bij melodieus stuk

SCHAGEN – Ruud Vermeulen beleeft zondag 10 maart in het Scagon de première van Bruiloft! in de rol van ….. Ruud Vermeulen.

Jezelf spelen op de bühne. Hoe is dat? "Ik heb dat vaker gedaan. Een figurantenrol. Nu speel ik de huismeester, de man die na het feest de troep opruimt. Heb geen tekst, maar ik mag gelukkig wel meezingen in dit prachtige stuk." Meezingen in een toneelstuk? Ja zeker, in Bruiloft! verlaten de spelers niet minder dan twaalf keer het pad van het gesproken woord.

Vermeulen geniet van de sfeer bij OZOS, van de spannende voorbereidingen op de variant op Brechts De Bruiloft: "Het is net als in het stuk, ik speel een rol op de achtergrond. Ben eigenlijk de decorbouwer. In een leuk team met Rob Steenbergen, Peter van de Wiel en Max Koolwijk. Er is aan mij geen acteur verloren gegaan. Het ligt me niet, ik ben niet zo'n prater en zou moeite hebben met de tekst."

De gepensioneerde Schagenaar ervaart grote verschillen tussen het oude en het nieuwe Scagon: "Aan de Buiskoolstraat hoefden we qua spijkers en schroeven nergens op te letten. Nu moeten we alles zo laten als het is. Dat was bij Geruchten een leuke uitdaging. Met negen deuren op de bühne. Moest zonder een enkele beschadiging. Het is gelukt. Vlekkeloos."

Het toneel is niet de enige bijdrage van de supervrijwiilliger aan de Schager samenleving. Hij is ook taxichauffeur bij SASV, helpt bij het oud papier van wijkvereniging Groeneweg,zit in de bouwcommissie van het nieuwe wijkgebouw en begeleidt in De Blokhut mensen met een beperking. "Ik bouw niet alleen voor OZOS, maar ook voor andere Schager toneelverenigingen. En voor mijn lol zing ik in drie koren."

De voorstellingen van OZOS zijn: zondag 10 maart 14.30 uur, woensdag 13 maart 20.15 uur, zaterdag 16 maart 20.15 uur, zondag 17 maart 14.30 uur, woensdag 20 maart 20.15 uur, zondag 24 maart 14.30 uur. Kaarten (13,50 euro) zijn verkrijgbaar via www.scagontheater.nl

Meer berichten