(Foto: )

Unieke mijlpaal: GaySite.nl 20 jaar!

REGIO - De grootste en oudste nieuwswebsite van Nederland voor homoseksuelen bestaat 20 jaar.

Precies 20 jaar geleden kwam de eerste versie van GaySite.nl online, toen de eerste nieuws- en informatiesite voor de lhbt-gemeenschap in Nederland. Sindsdien zijn vele vergelijkbare website gekomen en gegaan, maar mede dankzij interessante columnisten zoals Frits Huffnagel en Evert Santegoeds, een enthousiast team en nog altijd vele duizenden bezoekers per dag mag GaySite.nl nu haar 20-jarige bestaan vieren. Een unieke mijlpaal voor een gaysite in Nederland!

Hoe het ooit begon

Ruim 20 jaar geleden hadden de initiatiefnemers van GaySite.nl een vakantie geboekt naar Portugal en zochten online naar informatie over het homoleven aan de Algarve. Er was niets te vinden, het wereld wijde web stond immers nog in de kinderschoenen. Ook over de lhbt-gemeenschap en de homohoreca in Nederland bleek geen informatie te vinden. Een gemis, aldus de initiatiefnemers, en niet veel later stond de eerste versie van GaySite.nl online. Dit bleek een gat in de markt want binnen enkele dagen bezochten meer dan duizend lhbt's de site. Nu, 20 jaar later, ontvangt GaySite.nl op een slechte dag zo'n 1500 en op een goede dag 7000 bezoekers.

Actueel nieuws en meer

De techniek en het uiterlijk van GaySite.nl is de afgelopen jaren een aantal keren aangepast maar aan de opzet is de afgelopen 20 jaar nauwelijks iets veranderd. Nog altijd wordt het actuele lhbt-nieuws uit binnen- en buitenland zeven dagen in de week gemonitord door de redactie en geplaatst op de site. Maar de miljoenen pageviews per maand gaan ook naar veel andere onderdelen. Zo zijn de testen en quizen, speciaal ontwikkeld voor de GaySite-bezoekers, erg populair. Ook de actuele homohoreca-agenda, het gaywoordenboek en de homoscoop kunnen op veel aandacht rekenen.

Levendige reacties

Eén van de andere opvallende zaken op GaySite.nl is de mogelijkheid om direct deel te nemen aan de discussie onder een nieuwsartikel. Zonder geregistreerd of ingelogd te zijn kan iedereen actief deelnemen aan deze discussies waardoor deze zeer levendig en populair zijn. Zo is een open platform ontstaan waar iedereen zijn mening kan geven waardoor de vele onderwerpen die leven binnen de lhbt-gemeenschap aandacht krijgen. GaySite.nl heeft ook jarenlang de Nationale Homohorecaverkiezing georganiseerd. Bezoekers konden een jaar lang stemmen op hun meest favoriete gaycafé, -discotheek, -sauna en -evenement. De winnaars werden uitvoerig in het zonnetje gezet en deze verkiezing kon dan ook op grote nationale, en zelfs internationale belangstelling rekenen. Inmiddels is het aantal horecagelegenheden speciaal voor lhbt's zo teruggelopen dat deze verkiezing helaas ter ziele is.

Interessant platform

De columnisten van GaySite.nl lieten de bezoekers de afgelopen 20 jaar regelmatig lachen of zetten ze met hun scherpe columns aan het denken. Onder meer een aantal politici, zoals Dennis de Jong, Sjoerd Sjoerdsma en Frits Huffnagel schreven voor GaySite.nl. Maar ook voormalig COC voorzitter Frank van Dalen en journalist Evert Santegoeds waren als columnist de afgelopen 20 jaar voor korte of langere tijd aan GaySite.nl verbonden. Al hebben de huidige eigenaren inmiddels laten weten na 20 jaar het stokje graag over te willen dragen aan een nieuw team, GaySite.nl blijft ook dan hopelijk een belangrijk platform voor de hele Nederlandse lhbt-gemeenschap. Een platform dat net als nu ruimte blijft bieden aan alle lhbt's om hun mening te kunnen ventileren. Maar ook een platform dat ruimte biedt aan homo-evenementen en homo-organisaties, zoals het COC, om hun achterban te bereiken.

Meer berichten