Eendracht Aalst én Maccabi Tel-Aviv komen naar Dirkshorn

Sport
AZ opent seizoen in Dirkshorn
AZ opent seizoen in Dirkshorn (Foto: aangeleverd)

DIRKSHORN - Het was even afwachten en dan toch opent AZ het seizoen weer op het hoofdveld van voetbalvereniging Dirkshorn. De Alkmaarders nemen het dit keer zaterdag 22 juni en zaterdag 29 juni op tegen achtereenvolgens het Belgische Eendracht Aalst en de Israëlische kampioen Maccabi Tel-Aviv.

In Dirkshorn wordt de komst van AZ zaterdag 29 juni gevierd met een feestavond. DJ Jari Schilder uit 't Zand wordt ingevlogen om het publiek te vermaken tijdens de derde helft. Hij draaide de afgelopen jaren onder meer op de grote regionale evenementen Paasvee, Zandstock, de Warmenhuizer en Langedijker kermis.

Grasmat

AZ bereidt zich met een oefencampagne voor op het nieuwe seizoen in de eredivisie. Al jaren is de profclub kind aan huis op het sportcomplex van Dirkshorn. Vooral de kwaliteit van de grasmat en het randprogramma zijn doorslaggevend. De nummer vier van vorig jaar kiest er dit keer bewust voor op te warmen met sterke tegenstanders.

Eendracht Aalst heeft een trouwe fanschare die gevraagd is mee te komen naar Dirkshorn vanwege het honderdjarig bestaan van de club. Met Maccabi staat er een tegenstander van groot formaat tegenover de ploeg van Arne Slot. De Israëliërs staan bekend om de vele Nederlanders die in voorgaande jaren zijn gepasseerd, zoals Jordi Cruijff, Peter Bosz, Fred Rutten en Michiel Kramer.

Kind aan huis

AZ valt te beschouwen als kind aan huis bij V.V. Dirkshorn. Sinds juli 2003 is de club uit Alkmaar maar liefst tien keer op visite geweest in Dirkshorn.

Omdat de Alkmaarders de degens alleen tegen een waardige tegenstander kruisen, wordt er in Dirkshorn normaal gesproken met een combinatieteam gespeeld. Deze formatie bestaat dan uit enkele spelers van Dirkshorn, aangevuld met topspelers uit de regio. Dat alle voetballers de uitnodiging met veel enthousiasme ontvangen, geeft aan dat het altijd een groots en gezellig evenement is.

Naast dat het een grote eer is om AZ op bezoek te krijgen, is het voor Dirkshorn een mooie gelegenheid om zich nog positiever te profileren in de omgeving. Het is alle jaren een groot feest en de duizenden toeschouwers krijgen, met de wedstrijd en de gezelligheid na afloop, meer dan waar voor hun geld.

Dat het iedere editie weer een enorm succes is, komt met name door de inspanningen van de vele vrijwilligers. Deze mensen staan altijd te popelen om hun steentje bij te dragen en daar zijn wij hen bijzonder dankbaar voor. Zonder deze enthousiaste vrijwilligers kunnen dit soorten evenementen geen doorgang vinden.

Regioselectie versus AZ

In 2013 hield de zogenoemde regioselectie lange tijd knap stand, maar uiteindelijk bleek AZ de langste adem te hebben. Op 4 juli 2015 speelden de twee grootmachten opnieuw tegen elkaar. Na een fantastische eerste helft, waarin Wieringermeer-aanvaller Kevin de Bruin met twee treffers voor een 2-1 voorsprong zorgde tegen AZ, schakelde de betaaldvoetbalclub na de rust een tandje bij: 2-7. En 1 juli 2017 mocht Dirkshorn de eredivisionist uit Alkmaar opnieuw verwelkomen voor een oefenwedstrijd tegen de Regioselectie. Met recht een regionale ploeg die keer, want de formatie was samengesteld met meer echte regionale talenten dan anders. De Alkmaarders trokken met 1-7 aan het langste eind, alleen Michael Lanting was vanaf de strafschopstip trefzeker voor de Regioselectie.

In totaal speelde AZ acht keer tegen een regionaal combinatieteam. Daarnaast werd er eenmaal in de seizoenvoorbereiding tegen MVV geoefend en op 14 juli 2015 werd een internationale oefenwedstrijd gespeeld tegen het Schotse Dundee United, met een einduitslag van 3-1 voor AZ. En op 6 juli 2017 waren de Alkmaarders op het veld van Dirkshorn met diezelfde cijfers te sterk voor de Oekraïense opponent Oleksandria FC. In 2018 kwam het Deense FC Midtjylland bij ons op bezoek voor een oefenwedstrijd tegen AZ.

Regiohelden versus AZ