Uitgeest: zes jaar wachten op ligplaats

Algemeen
Al drie weken lang wordt er gewerkt om schepen naar de winteropslag te brengen. (Foto: Bert Westendorp)
Al drie weken lang wordt er gewerkt om schepen naar de winteropslag te brengen. (Foto: Bert Westendorp) (Foto: )

UITGEEST - Met een temperatuur van twaalf graden, een venijnige noordenwind en dreigende luchten boven het Alkmaardermeer is het duidelijk dat het watersportseizoen voorbij is. Een enkele zeiler is terug te vinden op het meer. Deze doorgewinterde watersporter is wel gehuld in een thermopak, want met de kou en een stevige noorderbries is het afzien.

Bij jachthaven Zwaansmeerpolder, met voorsprong de grootste jachthaven aan het Alkmaarder- en Uitgeestermeer, werden drie weken terug de eerste schepen al uit het water getakeld. Dat tafereel was afgelopen woensdagochtend ook te zien. Vervolgens worden de boten naar de opslag gereden. De haven beschikt over 475 stallingen in het water, 100 plaatsen in overdekte loodsen en 300 plekken buiten op het terrein.

Wie een plek heeft in de haven mag van geluk spreken, laat havenmeester Peter de Vries weten. “We merken dat veel mensen een boot hebben gekocht in het voorjaar. Er is deze tijd weinig interesse om naar het buitenland te gaan. Op het meer is het door corona drukker geworden. Wie een schip heeft, moet ook een ligplaats hebben. Bij onze jachthaven is dat een probleem. We hadden altijd al een redelijke wachttijd voor een ligplaats, maar nu is die wachttijd, al naar gelang het type boot, opgelopen naar zo’n zes jaar. Er zijn uiteraard mensen die hun schip verkopen of komen te overlijden. Dan hangt het van de ligplaats af, of iemand sneller in aanmerking komt voor een plek in de haven. Maar echt, de wachttijden zijn over het algemeen heel lang. Ik weet niet hoe het bij de andere jachthavens in de omgeving is, maar ik hoor ook geluiden dat het elders eveneens moeilijk is een ligplaats te huren. Ook het Watersportverbond merkt dat het steeds drukker wordt op het water en zeker dit jaar met de coronacrisis.”

Ondertussen wordt er weer een boot behoedzaam op een oplegger geplaatst en met een hogedrukspuit schoongespoten. Nog een paar honderd schepen ondergaan hetzelfde lot. Dan oogt de haven redelijk leeg, maar schijn bedriegt. In het voorjaar is elk plekje op het water weer bezet.

De haven beschikt over 475 stallingen in het water, 100 plaatsen in overdekte loodsen en 300 plekken buiten op het terrein.