Komen kermisattracties naar Uitgeest?

Algemeen
Michel de Jong (l) en Jeroen Scholten. Mede initiatiefnemers en horecaondernemers Niek Groen en Bonnie Scholten ontbreken op de foto.
Michel de Jong (l) en Jeroen Scholten. Mede initiatiefnemers en horecaondernemers Niek Groen en Bonnie Scholten ontbreken op de foto. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST – Gemeente Uitgeest heeft in goed overleg met stichting Kermis Uitgeest en eigenaren van café’s ’t Portiertje, Ome Cor, Eetcafé Klaas en Bar-dancing Buona Sera, politie en GGD besloten de horecakermis begin juli van de agenda te halen. Voornaamste reden is dat een dergelijk evenement nu nog niet verantwoord georganiseerd kan worden.

Najaar komt in beeld voor echte kermissfeer

Voor Burgemeester Nieuwland gaan veiligheid en gezondheid voorop. Nieuwland: “De kermis van Uitgeest is ieder jaar weer een hoogtepunt in het dorp. Het brengt mensen samen, zorgt voor plezier en het is een ontmoetingsplek bij uitstek. Vanwege de coronamaatregelen kan ik echter niet garanderen dat de kermis nu al veilig kan worden georganiseerd. Daarom tillen we in overleg met de Stichting Kermis Uitgeest het evenement misschien over de zomervakantie heen, naar het najaar’’.

Geen kermissfeer

Op de diverse media sites stonden vorige week nog de diverse kermis feestprogramma’s van de Uitgeester cafés. Maar na onderling overleg hebben de horeca-ondernemers besloten om het festijn niet door te laten gaan. Dat betekent geen live optredens en dus geen specifieke kermissfeer.

“Er was eigenlijk geen andere keus. Kijk in het begin van de feestdag kunnen de mensen nog wel afstand houden, maar na een paar biertjes wordt dat toch lastiger. Je kunt dan ook niet meer goed handhaven. Vandaar dat we gezamenlijk besloten hebben om het feest niet door te laten gaan”, laat Jeroen Scholten, eigenaar van café Buona Sera weten.

Geen andere oplossing

Michel de Jong van café ’t Portiertje, Niek Groen van Eetcafe Klaas en Bonnie Scholten van Cafe Ome Cor zijn evenals Scholten niet blij met hun initiatief, maar zien geen andere oplossing.

Wel geopend

Scholten laat duidelijk weten dat het gebruikelijke feestgedruis ook tijdens de openingstijden van de horecagelegenheden niet van toepassing is. “Uiteraard zijn de cafés tijdens de kermisdagen wel geopend. Dan hanteren we de RIVM maatregelen, maar een echte kermissfeer is uiteraard niet de bedoeling.”

Vorig jaar werden zowel het volksfeest in de etablissementen als de kermisattracties zelf geannuleerd. Onduidelijk is of dit jaar van 3 tot en met 7 juli kermisattracties wél naar het dorp komen. Daarover overlegt gemeente Uitgeest nog met de overkoepelende kermisorganisatie. Tot op heden is er nog geen reactie gekomen van gemeente Uitgeest.