Niet geregisteerde migranten bewonen ‘leegstaande’ woningen

Algemeen
Het voormalige HydroAgri-kantoor (links) en De Elementen krijgen een woonbestemming. (foto's: DPG/gsv)
Het voormalige HydroAgri-kantoor (links) en De Elementen krijgen een woonbestemming. (foto's: DPG/gsv) (Foto: )

In iedere buurt zijn, zoals in veel gemeenten in een wijde cirkel rond het Westland, auto’s met Poolse, Roemeense, Bulgaarse en Oekraïense nummerborden te vinden. Eigendom van tijdelijk of langdurig hier werkende migranten. Die hebben ook allemaal een dak boven het hoofd. Sinds oktober 2020 bestaat er een Bestemmingsplan Wonen. Met voor kopers van woningen en appartementen beperkingen op bewoning.

door Gerard S. Verver

VLAARDINGEN  Niet alleen hier komen starters nauwelijks aan een betaalbare koopwoning. Nogal wat appartementen en woningen zijn, in de loop van voorgaande jaren, veelal voor een habbekrats, opgekocht door uitzendbureaus. Met vier personen per adres leverde zo’n onderkomen dan al gauw maandelijks ruim 1500 euro op. Het Bestemmingsplan Wonen haalt daar echter een streep door. Dat bepaalt namelijk dat een woning slechts door één huishouden, dan wel door twee personen, die geen huishouden vormen, betrokken mag worden. Maar wie controleert dat? Arbeidsmigranten, die korter dan vier maanden hier actief zijn, worden niet geregistreerd in het bevolkingsregister. Geschat wordt dat dat er tussen de 1200 en 1500 zijn. Met als gevolg, dat Vlaardingen zo’n 750 adressen telt, die administratief leeg staan.

Handhaven

“Veel meer handhaven op welke vorm van illegale overbewoning dan ook”, vindt gemeenteraadslid Ron Boers. “Aan de komst van arbeidsmigranten kan door EU-wetgeving geen maximum gesteld worden”. Het is wel te verminderen, meent hij, “want we hebben hier een legertje werklozen. Zorg ervoor, dat een deel van hen in de tuinbouw aan de slag gaat. Een tuinbouwondernemer vertelde me laatst echter, dat die groep mensen niet echt gemotiveerd is. En dat wordt dan maar voor lief genomen.”

Convenant

De gemeente heeft, om de druk op de woningvoorraad te verlichten, een convenant gesloten met een aantal uitzendbureaus. Die gaan panden aan de Nijverheidsstraat (De Elementen), Maassluisedijk (voormalig kantoorpand Hydro Agri) geschikt maken voor bewoning en gaan bouwen in De Vergulde Hand. Met andere uitzenders wordt ook gesproken, “We staan achter de ontwikkelingen, die nu in gang gezet zijn”, reageert Frans Hoogendijk (ONS Vlaardingen). “Daar mag trouwens best wel wat vaart achter gezet worden.”

Volgens een gemeentelijk woordvoerder vindt regelmatig adressenonderzoek plaats en is er controle op leefomstandigheden. “Daarbij worden zeker misstanden of overbewoning aangetroffen.”