‘De Havenloop moet nog één keer op Koningsdag gelopen worden’

Nieuws
Het zal Jan Anderson niet zijn als hij niet een boekje weet op te vissen uit zijn collectie over de geschiedenis van de Stichting Nationale Gedenkdagen.
Het zal Jan Anderson niet zijn als hij niet een boekje weet op te vissen uit zijn collectie over de geschiedenis van de Stichting Nationale Gedenkdagen. (Foto: Peter Spek)

Jan Anderson, de hoeder van het Vlaardings cultureel erfgoed, is duidelijk in zijn mening. De iconische Havenloop moet nog één keer terugkomen op het programma van Koningsdag en de viering van 80 jaar bevrijding in 2025 zou daarvoor een uitstekend moment zijn.

Door Peter Spek

De oudste stratenloop van Nederland verdween net voor coronatijd van het programma van de Stichting Nationale Gedenkdagen. De omloop over de West- en Oosthavenkade kende een teruglopend deelnemersveld en de kosten om aan alle regelgeving en veiligheidseisen te voldoen, rezen de pan uit. Jan Anderson, vanaf 1965 al betrokken bij de organisatie van de feest- en gedenkdagen rond Koningsdag en 4 en 5 mei, is een fel pleitbezorger om dit sportevenement nog een keer op het programma te zetten. 

Bevrijding

“Volgend jaar wordt de tachtig jarige bevrijding gevierd en dat is een mooi moment om die toch iconische Havenloop nog een keer te organiseren. Het was ook na de bevrijding in 1945 het eerste sportevenement in Vlaardingen,” weet Jan Anderson te vertellen. 

De Havenloop begon met enkele tiental deelnemers, maar groeide uit  tot een sportevenement van formaat

“De Havenloop begon toen met een tiental deelnemers, maar groeide later uit tot een sportevenement van formaat met honderden lopers aan de start. Dat zou ik graag nog eens zien.” Overigens kijkt Jan Anderson met plezier terug op de tijd dat hij deel uitmaakte van het organisatie comité. “Ik rolde in de organisatie, toen ik in 1963 een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog organiseerde in de Visbank. Dat deed ik in 1965 nog een keer in het toenmalige Weeshuis en daarna werd aan mij gevraagd of ik lid wilde worden van het Comité Nationale Gedenkdagen, zoals het toen werd genoemd.” 

Kinderspelen

Jan Anderson weet nog dat hij als eerste evenement de kinderspelen organiseerde op het Erasmusplein in de Westwijk. Ik had daar helemaal geen ervaring mee, maar de jeugd vermaakte zich uiteindelijk uitstekend.” Het eerste grote evenement dat Jan Anderson en zijn mede-organisatoren organiseerden, was  een feest in de Stadsgehoorzaal ter gelegenheid van het huwelijk van prins Claus en prinses Beatrix. “Dat was een feest met live optredens van landelijk bekende artiesten en voor de jeugd hadden wij de hallen van de reinigingsdienst aan de Hoflaan ter beschikking en de Vlaardingse jeugd ging uit haar dak bij optredens van Ciska Peters en Vader Abraham.” Later ontfermde Jan Anderson zich over de organisatie van de dodenherdenking op 4 mei op het Verploegh Chasseplein. “In de jaren na de Tweede Wereldoorlog bestond er nog niet zoveel belangstelling voor deze herdenking. De mensen wilden niet herinnerd worden aan die oorlogstijd, maar gelukkig is die tijd gekeerd. Nu is het heel druk, waarbij ook steeds meer jeugd de herdenking bezoekt en stilstaat bij de slachtoffers van de oorlog.” De inmiddels 88 jarige Jan Anderson bekijkt nu vanaf de zijlijn en als erelid van de Stichting Nationale Gedenkdagen alle activiteiten in Vlaardingen, “Ik heb mijn bijdrage geleverd,” besluit Jan Anderson.