Een laatbloeiende kilometervreter

Algemeen
"De eerste km’s van 2022 gelopen en een nieuwjaarsduik in de vijver voor de deur"', schreef Augusta van Hoogdalem op Facebook (foto PR)
"De eerste km’s van 2022 gelopen en een nieuwjaarsduik in de vijver voor de deur"', schreef Augusta van Hoogdalem op Facebook (foto PR) (Foto: )

Ze houdt de kilometers, die ze dagelijks loopt nauwgezet bij. Het leverde een jaartotaal van 4640 op. Gemiddeld 89 per week of bijna 13 per dag. Komt bij, dat Augüsta van Hoogdalem nogal wat aan sport gerelateerde andere bezigheden heeft. Dan kan je je afvragen of er nog tijd rest om te relaxen. “Ja, hoor”, schatert ze de vraag daarover de wereld uit.

door Gerard S. Verver

Als er ééntje plezier en voldoening aan haar sportieve bezigheden heeft is zij het wel. Op deelnemerslijsten van lange afstand-wedstrijden staat V40, terwijl haar passie voor atletiek pas negen jaar geleden opbloeide. Een laatbloeier. Destijds was ze al wel een frequente bezoeker van de sportschool. “Beetje bezig blijven, zoals op de loopband. Dan ben je wel steeds binnen in de weer. Maar ik wilde eigenlijk liever naar buiten. De frisse lucht in.” Daarvoor moest ze even een zetje krijgen. Die kwam er. “Door de Ladies Run in Rotterdam. Ik dacht, dat wil ik ook. Vier jaar later won ik.”

Conditie

Daar ging een termijn van opbouwen aan vooraf. “Door die loopband waren de spieren wel wat belasting gewend en had ik conditie opgebouwd, maar buiten ga je andere spiergroepen gebruiken. Trouwens binnen heb je altijd een vlakke ondergrond en geen last van tegenwind. Buiten wel.” Dat is ook de boodschap, die ze bij haar loopgroep Running Friends aan beginners meegeeft. “Door ze uit te leggen, dat het in de eerste weken best wel wat moeilijk is. Dat ze spierpijn krijgen en zich daardoor niet moeten laten afschrikken. Op een schildercursus, lukt het je ook niet meteen om een landschap schilderen.”

Doorzetten. Dat is ook de insteek bij haar andere bezigheden. Zoals Social Walk en Run, de bootcamps, de hardloopwedstrijden. Plus haar winkel met een eigen sportkledinglijn en sportvoeding. Dus was die vraag of ze nog tijd over heeft om te relaxen eigenlijk zo vreemd nog niet.