Maisa legt uit hoe haar instrumenten werken.
Maisa legt uit hoe haar instrumenten werken. ((Foto: aangeleverd) )

Concert Maisa van der Kolk

WATERLAND - Actief beoefenaar van de volksmuziek Maisa van der Kolk geeft zondag 3 november van 14.00 tot 15.00 uur, haar laatste muzikale demonstratie in het Waterlandsmuseum de Speeltoren te Monnickendam. Zij bespeelt een deel van haar indrukwekkende verzameling Middeleeuwse snaarinstrumenten.

Haar uitgebreide collectie bevat soms originele oude instrumenten en soms fraaie replica´s. Ze zijn in deze of in aangepaste vorm ongetwijfeld ook te horen geweest in het oude Monnickendam. Onze stad was in de 16e en 17e eeuw immers een internationale stad met veel contacten overzee en over land en ten tijde van de reformatie een toevluchtsoord voor Europese lutheranen en calvinisten. Instrumenten als de draailier, de psalter, de citer en de mandola zijn vaak te zien op de schilderijen met huistaferelen van de Hollandse meesters. Maisa legt uit hoe de instrumenten zoals de kantele, zingende zaag, draailier, nyckelharpa, strijkpsalters en citer werken en laat dat ook horen. Aanstaande zondag 3 november is uw laatste kans om te horen hoe in de Middeleeuwen de muziek heeft geklonken in Waterland.

Waterlandsmuseum de Speeltoren, Noordeinde 2-4, Monnickendam. 0299-652203. Open op zaterdag en zondag 11.00 – 17.00. Entree: kinderen 4-11 jaar € 2,50, volwassenen. € 5,00, museumkaart gratis.

Meer berichten