Scholieren met de Marken Express naar school

Algemeen
De eerste leerlingen die met de Marken Express naar school gaan.
De eerste leerlingen die met de Marken Express naar school gaan. (Foto: Pep)

MARKEN - Scholieren uit Marken gingen dinsdagmorgen met de boot naar school. Leerlingen van het ‘Don Bosco College’ in Volendam en Scholen Gemeenschap ‘De Triade’ in Edam kunnen vanaf vandaag van deze mogelijkheid gebruik van maken. Op vertoon van de schoolpas kunnen zij gratis de overtocht over de Gouwzee maken. De fiets mag ook (gratis) mee.

Het middelbaar onderwijs is weer stapsgewijs opgestart. Hierbij moeten de scholen zorgvuldige maatregelen nemen om het risico van besmetting te beperken. De 1,5 meter afstand moet ten alle tijden in acht worden gehouden tussen alle aanwezige personen in deze instellingen. Daarnaast moeten de scholen aan leerlingen vragen waar mogelijk niet met het openbaar vervoer te komen. Dat laatste bracht de Volendam Marken Express op het idee om een geste te maken naar de Marker leerlingen.

De leerlingen moeten zich van tevoren opgeven bij de Volendam Marken Express, zodat de rederij weet welke en hoeveel personen er meevaren. Van de eerste afvaart maakte veertien leerlingen gebruik. Om 07.45 uur voer de MS 'Jan Smit' de haven van Marken uit richting Volendam.

Mondkapje verplicht

De 'World Famous Ferry' vaart op dit moment volgens het winterschema, dat is vijf keer per dag. In de zomer vaart de boot normaal twaalf keer per dag uit. Om de anderhalve meter te handhaven zijn veel stoelen weggehaald. Vanaf maandag 1 juni is een mondkapje ook verplicht op de Marken Express aan boord. De Volendam Marken Express valt namelijk onder het ‘kopje’ openbaar vervoer en volgen hierin de richtlijnen van het RIVM.

Hoe lang de actie duurt is nog niet duidelijk. Mocht deze actie goed bevallen dan blijft de rederij dit misschien wel doen. Begin juni 2008 gingen ook scholieren met de boot naar school. Toen was de reden een openbaar vervoer staking.

Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com