Wethouder van Dijk: ‘meer transparantie in financiën Waterland’

Algemeen
Wethouder Marieke van Dijk.
Wethouder Marieke van Dijk. (Foto: EVERT RUIS)

WATERLAND – Wethouder Marieke van Dijk heeft, zoals zij zelf zegt, nog anderhalf jaar de tijd om zich in te zetten voor Waterland voordat de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. “Het is niets voor mij om alleen maar op de winkel te passen”, zegt van Dijk die in december geïnstalleerd werd als wethouder, nadat Ten Have in oktober is opgestapt. Haar ambitie is in ieder geval de komende anderhalf jaar flink aan de slag te gaan voor Waterland en daarbij de kernen niet te vergeten.

Door Shelley Zuizewind

De portefeuille financiën is, niet geheel verrassend, haar grootste speerpunt voor de komende tijd. “Ik vind het belangrijk dat er meer transparantie komt betreffende de financiën in de gemeente Waterland. Daarmee bedoel ik transparantie naar de inwoners van Waterland maar ook transparantie naar de raad. Daar zijn nog wat stappen in te nemen. Overigens is de gemeente Waterland al een aantal jaren geleden gestart met het delen van ‘infographics’ van de begroting om het allemaal wat inzichtelijker te maken. Dat is mooi, maar er kan nog meer gedaan worden.”

Het is niets voor mij om alleen maar op de winkel te passen

Dat betekent volgens van Dijk eerst veel werk achter de schermen. “Veel stukken lezen en leesbaarder maken. Dat vind ik niet erg. Ik hou wel van een uitdaging.” Bovendien heeft van Dijk veel ervaring met de portefeuille financiën. In haar woonplaats Heemskerk was ze 6,5 jaar wethouder en tevens verantwoordelijk voor onder andere financiën. Nu de wethouder pas circa een maand aan het werk is dient zij natuurlijk nog wel een aantal kennismakingsrondes te doen, al zullen die rondes voornamelijk via videobellen plaatsvinden. “ Ik ga de komende tijd mijn best doen met zoveel mogelijk mensen te spreken in de verschillende kernen. Contact met de Eilandraad van Marken is er al geweest en er zullen nog een aantal (video)contacten gaan volgen.”

Sporthal

“Voor de portefeuille sport, welke overigens nieuw voor mij is, wil ik graag de contacten gaan zoeken met de sportverenigingen. Ik ben gek op sport, en op voetbal in het bijzonder. Ik ben een groot Ajax fan. Ben benieuwd waar de sportverenigingen in Waterland behoefte aan hebben, bijvoorbeeld met betrekking tot de plannen voor de nieuw te bouwen sporthal op het Marijkeveld. De bouw van de sporthal valt verder onder verantwoordelijkheid van Wethouder Jelle Kaars en hij is ook al druk in gesprek met de omwonenden van het Marijkeveld. Overigens moet de gemeenteraad ook nog aangeven of ze het een goed idee vinden om de mogelijkheden verder te gaan onderzoeken.”

Ondernemers 

Behalve de speerpunten financiën en sport staat het leren kennen van de ondernemers in Waterland ook op de ‘to do list’ van de wethouder. “De stress is gigantisch bij ondernemers vanwege de coronacrisis. Dat zie je en dat merk je. Ik wil weten waar zij behoefte aan hebben.” Een eerste ontmoeting met ondernemersvereniging Waterland staat al op de planning. “Ik heb er erg veel zin in en ik wil graag mijn kennis, ervaring en betrokkenheid inzetten voor de gemeente Waterland” sluit Marieke van Dijk het interview af. Behalve de portefeuilles financiën, sport en economische zaken beheert van Dijk ook nog de portefeuilles cultuur en onderwijs voor de gemeente Waterland.