Rijksmonument Noordeinde 21 wordt opgeknapt
Rijksmonument Noordeinde 21 wordt opgeknapt ((Foto: aangeleverd))

Opknapbeurt Rijksmonument

MONNICKENDAM - Het rijksmonument Noordeinde 21 ondergaat binnenkort een opknapbeurt. Wooncompagnie laat het pand herindelen en verduurzamen. Door de werkzaamheden wordt het energielabel verbeterd van label G naar gemiddeld energielabel B. In het pand worden twaalf sociale huurwoningen gerealiseerd.

Duurzame jongeren-woningen

Acht woningen zijn speciaal bestemd voor jongeren, voor de overige vier geldt geen leeftijdsgrens. 'We zijn blij dat we op deze bijzondere locatie woningen kunnen realiseren voor met name jongeren,' aldus Projectleider Beheer en Onderhoud Marco Groefsema van Wooncompagnie. 'In Noordeinde 21 kunnen starters uit de gemeente Waterland wonen in een statig monument dat voldoet aan de eisen van deze tijd.'

In de steigers

Het in de achttiende eeuw gebouwde herenhuis in hartje Monnickendam, dat voorheen tijdelijk werd verhuurd, staat binnenkort in de steigers. Eind vorig jaar deelde de corporatie de plannen met de voormalige huurders en omwonenden van het pand. Oud-huurders mogen terugkeren in het monument, mits zij voldoen aan de nieuwe toewijzingscriteria.

Historische karakter

De verbouwing van het monument brengt de nodige uitdagingen met zich mee. 'We doen er alles aan om het historische karakter van het pand in ere te houden,' stelt Marco Groefsema. "We kiezen bewust voor passende oplossingen. Zo blijven op de begane grond de plafonds in tact. Datzelfde geldt voor de vloer, deuren en kozijnen in de hal." Met de werkzaamheden wordt het pand flink verduurzaamd.

Meer berichten