Ingezonden

Docenten Don Bosco College Volendam in actie

  Nieuws
Leraren gaan op de barricade voor een beter salaris en een lagere werkdruk.
Leraren gaan op de barricade voor een beter salaris en een lagere werkdruk. ((Foto: AdobeStock))

VOLENDAM - Docenten van het Don Bosco College bakken op de dagen van de algemene onderwijsstaking tompouces voor alle verzorgingshuizen in Monnickendam, Volendam, Edam en Oosthuizen. De onderwijsstaking donderdag 30 en vrijdag 31 januari wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor de te hoge werkdruk in het onderwijs. Omdat veel vmbo-leerlingen van het Don Bosco College met de beroepsprofielen Zorg & Welzijn en Horeca, Bakkerij & Recreatie na hun studie werk vinden in verzorgingshuizen is er contact gezocht met een sector waarin eveneens sprake is van hoge werkdruk.

In de ochtend van 30 en 31 januari treden docenten van vwo, havo en vmbo aantreden in de horeca-afdeling van de school. Onder leiding van de docenten Nico van Diepen, bekend van het programma 'Heel Holland Bakt' en horecavakgroepvoorzitter Inge Bakker worden er een kleine 400 tompouces gebakken. Deze worden in de loop van de ochtend door andere docenten bezorgd bij bewoners én personeel van De Swaensborch in Monnickendam, de Meermin in Edam, de Gouwzee en St. Nicolaas in Volendam en De Notaris in Oosthuizen. In het eerste en het laatste huis verzorgt een groep docenten een activiteitenochtend. Naast beroepsgerelateerde activiteiten zoals manicuren en nagels verzorgen, wordt er voorgelezen, gezelschapsspellen gespeeld én de bewoners kunnen ook nog knuffelen met de blindengeleidehond van één van de docenten.

'Leuk initiatief'

Binnen de verzorgingshuizen is enthousiast gereageerd op deze spontane actie. Er is een groot gebrek aan geschoold personeel en vele leerlingen uit de beroepsprofielen Zorg & Welzijn en Horeca, Bakkerij & Recreatie lopen al geregeld stage in deze huizen om hen te interesseren voor deze beroepssector. Door de krapte op de arbeidsmarkt is er niet alleen een schreeuwend gebrek aan personeel binnen het onderwijs, maar ook in de technische sector, de zorg en de horeca. De docenten techniek en ict van het DBC in Volendam dragen ook hun steentje bij en verlenen die dagen assistentie aan de technische diensten van de huizen. De rector en afdelingsleiders van vwo tot en met vmbo rijden het gebak rond.

Meer berichten