Zaanstad gunstige locatie om te tanken: zevende plaats in Nationale Tanktest

Algemeen
Als je in Venezuela woont, betaal je slechts € 0,22 voor een liter benzine. In Zaanstad is dat gemiddeld € 1,93 E10.
Als je in Venezuela woont, betaal je slechts € 0,22 voor een liter benzine. In Zaanstad is dat gemiddeld € 1,93 E10. (Foto: PxHere)

ZAANSTAD – Bijna lege tank? Als je in de buurt van Emmen, Drenthe, bent heb je geluk. Want daar is de benzine het goedkoopste in ons land. Gemiddeld tien cent lager. Nou zijn we meestal dichter bij Amsterdam en daar moet je echt voorbij zien te komen met een bijna lege tank want het is de duurste tankstad van Nederland, aldus de ANWB in de Nationale Tanktest 2022. Gemiddeld zijn in Amsterdam zowel een liter benzine als een liter diesel er 8 cent duurder dan in Zaanstad. Mooi gegeven: Zaanstad staat op de zevende plaats als meest gunstige stad in Nederland om de dorst van je auto te stillen.

In Zaanstad is de gemiddelde benzineprijs € 1,93 E10. Een liter diesel kost gemiddeld € 1,59. Wie toevallig in het ‘hoge noorden’ c.q. oosten met de auto is, doet er sowieso goed aan daar te tanken. Want Groningen, Drenthe en Overijssel komen uit de bus als goedkoopste provincies.

Amsterdam mag dan de duurste tankstad zijn, blijf ook maar weg uit de regio Rotterdam Den Haag: Vlaardingen, Westland, Rotterdam en Den Haag staan in de Top 10 ‘duur’.

Rekenvoorbeeld

Voor wie denkt ‘die paar centen meer of minder’, dat maakt weinig uit. Een simpel rekenvoorbeeld laat zien dat we hier in de randstad honderden euro’s meer kwijt zijn dan elders in het land. Een inwoner van Emmen die 45 keer per jaar 50 liter E10/benzine tankt, betaalt gemiddeld € 4297,50. Tank je in Amsterdam hetzelfde aantal liters dan kost je dat € 225 meer.

Tips voor slimme app

Tip: blijf weg van een brandstofstation aan de snelweg. Daar betaal je meestal de hoofdprijs. Tweede tip: installeer de app Benzine Jip. Die laat vanuit jouw locatie zien waar je dichtbij het goedkoopste tankt. Dan kan al snel € 4,- euro voordeel per tankbeurt opleveren. Of waar je ook zomaar € 3,- nadeel krijgt.

Grootste voordeel krijg je trouwens als je tankt in Venezuela. Daar kost een liter benzine slechts € 0,22. Duurste benzine vind je in Hong Kong: € 2,30 voor een liter E10. (Bron: Globalpetrolprices)

Zie voor het hele onderzoek: www.anwb.nl/auto/brandstof/nationale-tanktest-2022