Aquarel te zien tijdens tentoonstelling Lente.
Aquarel te zien tijdens tentoonstelling Lente. ((Foto: Zaans Museum))

In het Zaans Museum is de lente begonnen

ZAANDAM - Vanaf de start van de lente op 21 maart presenteert het Zaans Museum het Verkadealbum Lente uit 1906. In 2019 zijn alle vier de jaargetijden Verkade-verzamelalbums te zien. In een intieme tentoonstelling zijn de originele aquarellen te zien waarop de albumplaatjes gebaseerd zijn. De jaargetijden albums behoren tot de meest geliefde Verkade-albums. Ze werden tot ver in de jaren negentig meerdere malen herdrukt.

Met de jaargetijden albums wilde Verkade 'vertelling geven van verschillende jaargetijden, van bloemen, vogels, vlinders, kevers, die overal te vinden zijn in ons kleine land, doch die maar door enkelen worden gekend'. Het eerste jaargetijden-album was Lente, dat in maart 1906 uitgegeven werd. Na Lente volgden Zomer (1907), Herfst (1908) en Winter (1909).

Hoge kwaliteit

Verkade beschouwde het vierluik als een standaardwerk waaruit jong en oud een schat van wetenswaardigheden over bloemen, planten en dieren kon putten. Elk jaargetijden album bevat 144 plaatjes, alle van de hand van Jan Voerman jr., Willem Wenckebach en Jan van Oort. Verkade streefde voortdurend naar verbetering van kwaliteit. Elk nieuw uitgegeven album was volgens de pers nog mooier dan het voorgaande.

Eerste albums

Het Lente-album was het eerste album dat Verkade in eigen beheer uitgaf. De kwaliteit van de eerdere uitgegeven Sprookjesalbums, die Verkade kocht van een Duitse firma, werd te laag bevonden. In 1905 besloten de drie directeuren van de Verkade fabrieken dat ze plaatjesalbums van hoogstaande kwaliteit in eigen beheer wilden uitgeven. Ze ontwikkelden een concept rond het thema 'natuur in Nederland' dat aan de basis zou staan van 32 albums. Auteur Jac. P. Thijsse, onderwijzer en natuurbeschermer, werd aangesteld voor het schrijven van de rijk geïllustreerde natuuralbums. Thijsse was een gedreven verteller die zijn liefde voor de natuur wilde overbrengen op de lezers.

Originele aquarellen

Per seizoen wisselt de presentatie een zijn de aquarellen uit het bijhorende album te bezichtigen. Op deze manier staat de intieme 'Albumafdeling van Verkade' in het Zaans Museum in 2019 geheel in het teken van de vier seizoenen. Tot 20 juni 2019 Lente (1906). Van 21 juni tot en met 20 september Zomer (1907), van 21 september tot en met 20 december Herfst (1908) en vanaf 21 december Winter (1909).

Yvette van der Does
Meer berichten