Grofvuil in Zaanstad: ophalen of zelf wegbrengen?

Algemeen
Voorkom dat je lang in de rij staat om op het stortbordes te komen en kom of vroeg op de dag of pas laat in de middag.
Voorkom dat je lang in de rij staat om op het stortbordes te komen en kom of vroeg op de dag of pas laat in de middag. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTAD – De haag lekker gesnoeid en de nieuwe poort ziet ook puik uit. Maar nu heb je wel een grote hoop snoeiafval… Om maar niet te spreken van de berg sloophout die de oude poort vormde. Teveel afval om in de groene kliko te stoppen terwijl deze hoeveelheid sloophout ook niet thuishoort in de ondergrondse restafvalcontainer. Dat wordt een ritje naar het stortbordes. Heb jij grofvuil in Zaanstad en wil je dit laten ophalen of zelf wegbrengen? Wij leggen je uit hoe je in de gemeente Zaanstad netjes van je grof afval afkomt.

Lees ook: Zaanstad haalt vanaf 7 mei grof snoeiafval op

Grofvuil: wat is dat nou eigenlijk precies?

Thuis kun je al jouw afval goed scheiden. Plastic, etensresten, blik, karton en (klein) tuinafval gaan met gemak in de grijze of groene bak of ondergrondse container. Al het overige afval noemen we grofvuil of grof afval. Een kapotte televisie, een versleten bank, je oude smartphone, grote takken, verfblikken, bouw- en sloopafval en klein chemisch afval, zoals batterijen; dit afval hoort niet thuis bij het rest- en gft-afval. Heel veel van dit grofvuil in Zaanstad kan opgehaald of ingeleverd worden. Maar, waar kun je jouw grof afval kwijt?

Wat te doen met je grofvuil in Zaanstad

Wil je van je grof afval af? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Vanaf 1 september 2020 haalt de gemeente Zaanstad het grof afval op. Je hoeft dus niet meer te bellen met HVC. Je kunt online een afspraak maken via www.zaanstad.nl (zoekterm grofvuil). Grof afval wordt op afspraak opgehaald. Je kunt via de button aan de rechterkant op de website een afspraak maken voor het ophalen van grof afval of bellen naar 14 075.


Afspraak verzetten of afzeggen Zaanstad

Een afspraak voor het ophalen van grof afval kun je uiterlijk één dag van tevoren verzetten of afzeggen. Doe dit vóór 14.00 uur via telefoonnummer 14 075.

Regels voor ophalen van grof afval Zaanstad

Voor het ophalen van grof afval gelden deze spelregels:

  • Zet grof afval voor 7.30 uur op de afgesproken dag neer.
  • Meubels als een bank en stoelen mogen in zijn geheel aangeboden worden.
  • Bundel losse onderdelen van het grof afval (zoals een uit elkaar gehaalde kast) zo, dat het door één persoon te tillen is. De bundel mag maximaal 1,5 meter lang en 23 kilo zijn.
  • Zet grof afval voor de vuilniswagen op een bereikbare plek aan de weg (niet op eigen terrein, niet achter een auto en ook niet direct naast een (ondergrondse) container).
  • Het grof afval mag niet meer zijn dan 1,5 kuub. Dit is ongeveer de inhoud van zes grijze minicontainers.
  • Grof afval wordt alleen opgehaald bij inwoners, niet bij bedrijven. Bedrijven kunnen grof afval laten ophalen door erkende inzamelaars.
  • Biedt het grof afval aan zonder spijkers of andere scherpe onderdelen. (ook een vuilnisman wil graag z’n vingers heelhouden).

Wat valt onder de noemer grof afval?

De gemeente haalt het volgende grof afval op afspraak op:

  • Meubels
  • Matrassen
  • Oude kasten
  • Hout, (van meubels), laminaat (gebundeld)
  • IJzer, huishoudelijk ijzer, bijvoorbeeld een barbecue (geen exemplaar van steen/beton), fietswrakken, kruiwagens, spiraalbodems
  • Elektrische apparaten zoals een wasmachine, laptop, frituurpan (zonder olie), zonnehemel (zonder lampen)
  • Snoeiafval, (doorsnee van de takken niet meer is dan 15 centimeter). Géén graszoden. Snoeiafval mag alleen gebundeld aangeboden worden óf in speciale compostzakken (géén plastic zakken). Een bundel is maximaal 1,5 meter lang, 1 meter breed en 1 meter hoog.

Let op uitzondering: asbest wordt niet opgehaald en moet goed verpakt zelf worden aangeboden bij het stortbordes.

Lees ook: Warm weer trekt maden aan: tips om container madenvrij te houden


Hoe moet je het grof afval aanbieden?

Het aanbieden en ophalen van afval gaat volgens regels:

grof afval mag alleen aangeboden worden op de afgesproken ophaaldag

afval mag niet naast een verzamelcontainer aangeboden worden

Afval op straat levert overlast op. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen. De kosten van de boete zijn minimaal  €192,-. De gemeente maakt namelijk kosten voor het verwijderen van het afval.

Groter gedumpt (grof) afval wordt een keer per week door de gemeente opgehaald. Het kan dus gebeuren dat je de melding op vrijdag doorgeeft, maar dat de dumping pas later in de volgende week wordt weggehaald.

Lees ook: Suppend zwerfafval rapend

Spullen zelf wegbrengen naar het stortbordes

Je kunt er ook voor kiezen de spullen die je niet meer gebruikt zelf weg te brengen naar de afvalbrengstations. Er zijn twee locaties:

Station Zaandam, Symon Spiersweg 7 1506 RZ Zaandam

Station Molletjesveer, Westknollendam 121A 1525 PT West-Knollendam

Beide afvalbrengstations zijn open op maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 17.15 uur.

Voor groot afval is het ook mogelijk gratis een aanhangwagen te lenen bij de afvalbrengstations.

Wat mag ik inleveren bij het afvalstation?

Bij het de afvalbrengstations kun je heel veel afvalstromen en grofvuil gratis inleveren. Denk aan tuinafval, bouw- en sloopafval, elektrische apparaten, glas, hout, grote kartonnen dozen, stenen en puin, textiel, klein chemisch afval en plastic.

Geef jouw spullen een tweede leven

Wat voor jou misschien afval is – of niet langer in je interieur past – kan voor iemand anders een perfecte, betaalbare oplossing voor de inrichting van een woning zijn. Zijn de spullen waar je van af wilt nog prima in orde? Breng jouw grofvuil in Zaanstad dan naar een kringloopwinkel.

Is het wegbrengen van jouw overbodige spullen lastig of zijn de spullen te groot of zwaar voor jouw auto? Maak dan een ophaalafspraak bij een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Zo help je niet alleen mensen met een kleine portemonnee, maar ben je ook nog eens lekker duurzaam bezig!


Wie haalt het huishoudelijk afval in Zaanstad op?

Steeds meer bewoners in Zaanstad moeten hun restafval (dus geen grof afval) afvoeren naar een ondergrondse container en het GFT- en plastic/blik afval gescheiden aanbieden. De HVC, afleiding van Huisvuilcentrale, in Alkmaar regelt de afvoer van ons huis-, tuin- en keukenafval. Via een slimme app kun je precies zien wat je wel en niet in de containers mag gooien en wanneer welk afval wordt opgehaald. Zie daardoor: www.hvcgroep.nl/download-de-hvc-afval-app

Wat wordt niet opgehaald als grof afval?

Dan zijn er nog tal van materialen die onder bouw- en sloopafval vallen en niet worden opgehaald. Zoals een aanrechtblad, aarde, asbest, auto-accu, autobanden, auto-onderdelen, badkuip, batterijen, boiler, boomstammen breder dan 10 cm, brommer, BBQ (betonnen/stenen vorm), chemisch afval, cv platen, dakpannen, expansievat, fietswrak (fiets kan niet meer fietsen), gasfles, geiser, gipsblokken/ - platen, glas, glaswol, gras (-zoden), grind, ijzerwerk als bouw- en sloopafval (koperen leidingen, vlechtijzer, dakgoten, stucadoorsprofiellijsten), kampeerwagen onderdelen, steen, keramiek, beton, pvc buizen, radiator, ramen, surfplank, trottoirbanden en sanitair als een wasbak, of toiletpot.

Bijna kun je naar boven rijden op het stortbordes en je lading in de daarvoor bestemde containers gooien. Opgeruimd staat (letterlijk) netjes.