Top-ensemble ICP Orchestra bij Jazz Inverdan

Uit
Het ICP Orchestra.
Het ICP Orchestra. Foto: Francesca Patella

ZAANDAM - Jazz Inverdan is zeer vereerd om op zondag 4 oktober het ICP Orchestra op het podium van de Zaandamse Vermaning, Westzijde 80, te mogen begroeten. 

In 1967 richtten drummer Han Bennink en pianist Misha Mengelberg, samen met saxofonist Willem Breuker, de Instant Composers Pool op. Anno 2020 is het uitgegroeid tot een ensemble dat al jaren in dezelfde samenstelling opereert (met uitzondering van Willem Breuker die zijn eigen weg ging) en tot absolute wereldtop in de jazz en geïmproviseerde muziek hoort.

‘instant composing’ 

Mengelberg overlees drie jaar geleden, maar zijn geest waait nog steeds stevig door het orkest. Het door hem geïntroduceerde ‘instant composing’, is nog lang niet sleets omdat die juist ontstaat op het moment van spelen. Bij het ICP Orchestra is de setlijst de ultieme compositie. Die kan bestaan uit eigenzinnige arrangementen van grote jazzcomposities (Monk, Nichols, Ellington), eigen werk (Mengelberg, Moore, Janssen) en soms gekoesterde standards. 

Maar bovenal zijn er de (geleide) improvisaties en guerrilla-tactieken van de musici die de gang van zaken verstoren en ervoor zorgen dat je als luisteraar voortdurend op het puntje van je stoel zit. Daarbij zorgt een (muzikaal) gevoel voor humor regelmatig voor een glimlach op het gezicht. 

Samenstelling 

De bezoeker hoort Wolter Wierbos (trombone), Michael Moore, Ab Baars, Tobias Delius (rieten), Mary Oliver (viool, altviool), Guus Janssen (piano), Ernst Glerum (contrabas), Han Bennink (drums. Vanwege de coronamaatregelen is het voor de in het buitenland woonachtige ICP’ers Thomas Heberer (trompet) en Tristan Honsinger (cello) niet mogelijk om naar Zaandam te komen.

Het concert begint om 16.00 uur en de entree bedraagt € 18,00 (leden van Jazz Inverdan en de jeugd van 12 t/m 18 jaar betalen € 12,00kinderen onder 12 jaar hebben gratis toegang). Het is wel noodzakelijk om te reserveren via info@jazzinverdan.nl