XR wil toch weer de A12 blokkeren

112-nieuws
XR wil toch weer de A12 blokkeren
XR wil toch weer de A12 blokkeren (Foto: Regio15)

Extinction Rebellion wil vandaag weer de A12/Utrechtsebaan blokkeren zo meldt Persbureau Regio15. Dat zou dan de 37e keer worden.

Zij doen dat om druk uit te oefenen op het demissionair kabinet, en op de formatiebesprekingen. Zij eisen dat de ‘fossiele subsidies’ afgebouwd worden (al zijn dat vaak geen subsidies, maar belastingvoordelen). In het najaar van 2023 heeft het kabinet toegezegd ‘er naar te gaan kijken’, maar XR vindt dat dat niet snel genoeg gaat.

Op diverse plaatsen in de stad verzamelen zich groepen demonstranten, die dan lopend naar het Malieveld gaan. Met die wandeltochten wordt het verkeer in de stad expres ontregeld.

De gemeente Den Haag heeft XR per brief laten weten ontstemd te zijn over het feit dat de verzamelpunten en looproutes niet vooraf met de autoriteiten afgestemd zijn, omdat het nu moeilijk wordt om het verkeer om de groepen heen te leiden. Om bijvoorbeeld verkeersregelaars in te zetten of omleidingen in te stellen. Het ligt voor de hand dat dat ook precies is wat XR wil bereiken; verkeerschaos.

Ook de eigenlijke blokkade van de A12 is niet vooraf als demonstratie bij de gemeente aangemeld. Wat nu bovendien meespeelt is dat er een kermis op het Malieveld staat. Men vreest voor verkeershinder voor de bezoekers daarvan, en dus voor extra drukte rond het Malieveld. 

De kermisexploitanten zullen er ook niet blij mee zijn. In september 2023 stond de Tong Tong Fair op het Malieveld; en de organisatoren daarvan hebben achteraf de schatting gedaan dat de blokkade van de snelweg door XR die dag zorgde voor een afname van 50% in de bezoekersaantallen.

De gemeente biedt daarom de Laan van Reagan en Gorbatsjov als demonstratielocatie aan, maar niemand verwacht echt dat de groep dat aanbod zal accepteren.

Vandaag wil Extinction Rebellion de blokkade aangrijpen als podium om vergelijkbare acties elders in Europa aan te kondigen. Om meer media aandacht te genereren zal de bekende klimaat activiste Greta Thunberg ook aanwezig zijn op de A12.